9 September 2020

PES let op uw kudde

In Malta staat de maffieuze zakenman Yorgen Fenech terecht voor de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia in oktober 2017. In het Slovaakse Pezinok loopt het proces tegen de eveneens maffieuze zakenman Marian Kocner, vermoedelijk opdrachtgever van de moord op journalist Jan Kuciak en diens vriendin in februari 2018.
Zowel op Malta als in Slovakije leidden die moorden tot het ontslag van de regeringsleiders, Joseph Muscat op Malta, Robert Fico in Bratislava. Beiden kopstukken van de sociaaldemocratische partij van hun land.

Zwavelgeur

De rechtse EVP telt heel wet sulfureuze leden die er geen probleem mee hebben om met uiterst-rechts samen te werken – Bulgarije, Kroatië, Oostenrijk, Spanje, Italië, Estland – of zich zelf radicaal rechts profileren. En ook Renew Europe, de fractie van Liberalen en Franse Macronie, is niet vies van het Spaanse Ciudadanos dat met extreem-rechts (Vox) regio’s bestuurt.
De PES, Partij van Europese Socialisten, blijft daar discreet over, ze heeft immers boter op het hoofd. In het geval van Malta en Slovakije wegens nauwe banden van enkele kopstukken met georganiseerde misdaad. Niet alleen dat, in het geval van Slovakije is er ook de racistische campagne die de Smer-SD voert in de aanloop tot de parlementsverkiezingen van 29 februari. Fico staat nummer 2 op de lijst.
En dan is er nog de Roemeense regerende Sociaaldemocratie doe vooral de aandacht trekt met corruptieschandalen en haar nationalistische opstelling. Dat laatste in samenspraak met de Orthodoxe kerk waarmee ze een (mislukt) referendum tegen huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht organiseerde.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 16 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×