17 June 2021

Peru: wel een winnaar, nog geen President

17 juni, bijna twee weken na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Peru heeft het land nog steeds geen President. Maar wel een winnaar!

Pedro Castillo, plattelandsleraar, won met 50,125 % van Keiko Fujimori die 49.875 % haalde. Honderd procent van de stemmen zijn geteld. Het verschil tussen beide kandidaten bedraagt nauwelijks 44.058 stemmen. Castillo riep gisteren zichzelf uit tot overwinnaar.

Wat houdt de Nationale Verkiezingsraad tegen om Castillo als nieuwe President uit te roepen? Daar zijn goede redenen voor.

Keiko Fujimori heeft klacht ingediend en wil honderden bureau’s laten hertellen. Ze beweert dat er fraude werd gepleegd maar kan geen enkel bewijs aangeven. Wat al onderzocht werd, duidt evenmin op enige onregelmatigheid. Het is rekenkundig onmogelijk om het resultaat nog te veranderen. Maar de Raad wil geen enkel risico lopen en onderzoekt alles minutieus.

Ook Keiko heeft goede redenen: ze beloofde haar vader uit de gevangenis te halen als ze President zou worden. Nu echter dreigt ze zelf weer snel te worden opgepakt wegens een corruptieschandaal waarvoor ze al zestien maanden voorhechtenis achter de rug heeft.

Deze verkiezingen zorgden voor een schok in Peru: niemand dacht dat deze linkse kandidaat de tweede ronde kon halen, niemand dacht dat hij in die tweede ronde ook kon winnen! Vandaar dat de elites en hun buitenlandse bondgenoten helemaal niet voorbereid waren.

‘Geen armen meer in een rijk land’, zegt Pedro Castillo heel terecht, en daar hebben de Peruanen voor gestemd. Hij belooft meer belastingen te heffen op de privé-sector – Peru is een zeer belangrijk mijnbouwland en de rurale bevolking is er het slachtoffer van – en USAID naar huis te sturen. Hij paste zijn radikaalste programmapunten al aan, maar wil iedereen een recht op gezondheidszorg en onderwijs geven. Als deze bescheiden punten gerealiseerd worden is Peru over vijf jaar een ander land. ‘We zijn geen chavisten en geen communisten’, zo stelt hij, ‘niet wij willen het land destabiliseren’. De beurs kreeg een zware klap, of wat dacht U?

Print Friendly, PDF & Email
Visited 74 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

Meer ..

×