INTERNATIONALE POLITIEK

Peru: wel een winnaar, nog geen President

Image

17 juni, bijna twee weken na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Peru heeft het land nog steeds geen President. Maar wel een winnaar!

Pedro Castillo, plattelandsleraar, won met 50,125 % van Keiko Fujimori die 49.875 % haalde. Honderd procent van de stemmen zijn geteld. Het verschil tussen beide kandidaten bedraagt nauwelijks 44.058 stemmen. Castillo riep gisteren zichzelf uit tot overwinnaar.

Wat houdt de Nationale Verkiezingsraad tegen om Castillo als nieuwe President uit te roepen? Daar zijn goede redenen voor.

Keiko Fujimori heeft klacht ingediend en wil honderden bureau’s laten hertellen. Ze beweert dat er fraude werd gepleegd maar kan geen enkel bewijs aangeven. Wat al onderzocht werd, duidt evenmin op enige onregelmatigheid. Het is rekenkundig onmogelijk om het resultaat nog te veranderen. Maar de Raad wil geen enkel risico lopen en onderzoekt alles minutieus.

Ook Keiko heeft goede redenen: ze beloofde haar vader uit de gevangenis te halen als ze President zou worden. Nu echter dreigt ze zelf weer snel te worden opgepakt wegens een corruptieschandaal waarvoor ze al zestien maanden voorhechtenis achter de rug heeft.

Deze verkiezingen zorgden voor een schok in Peru: niemand dacht dat deze linkse kandidaat de tweede ronde kon halen, niemand dacht dat hij in die tweede ronde ook kon winnen! Vandaar dat de elites en hun buitenlandse bondgenoten helemaal niet voorbereid waren.

‘Geen armen meer in een rijk land’, zegt Pedro Castillo heel terecht, en daar hebben de Peruanen voor gestemd. Hij belooft meer belastingen te heffen op de privé-sector – Peru is een zeer belangrijk mijnbouwland en de rurale bevolking is er het slachtoffer van – en USAID naar huis te sturen. Hij paste zijn radikaalste programmapunten al aan, maar wil iedereen een recht op gezondheidszorg en onderwijs geven. Als deze bescheiden punten gerealiseerd worden is Peru over vijf jaar een ander land. ‘We zijn geen chavisten en geen communisten’, zo stelt hij, ‘niet wij willen het land destabiliseren’. De beurs kreeg een zware klap, of wat dacht U?

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Peru: de staatsgreep die er geen was?

Strikt juridisch bekeken was de verklaring van President Pedro Castillo op 7 december wat in Latijns Amerika een ‘autogolpe’ wordt genoemd. Het is een staatsgreep tegen zichzelf, een verklaring…

Print Friendly, PDF & Email

Peru: De val van een linkse Icarus

Dat er iets belangrijks zou gebeuren in de Peruaanse politiek, woensdag 7 december, stond vast. Op de agenda van het Congres – het Parlement – stond de afzetting van…

Print Friendly, PDF & Email

Peru: ‘Zelfmoord in het Presidentieel Paleis’?

Vier regeringen op zes maanden tijd! Het klinkt wat absurd. Waar het vooral op wijst is dat die ‘roze vloedgolf’ in Peru niet van een leien dakje loopt. Op…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×