Pentagon zet tering naar de nering

In een essay voor het Amerikaanse tijdschrift Foreign Affairs zet de vorige en huidige en Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates de bakens uit voor een nieuw beleid voor het Pentagon. En dat zet de tering naar de nering. Het geld is op en alle militaire operaties opgezet onder president George W. Bush zijn een ware ramp. Een opmerkelijke uitspraak van iemand die gekend is als een man voor wie in het verleden oorlog de geliefde bezigheid leek.(1)

De ‘Amerikaanse eeuw’

Toen George W. Bush en vice-president Dick Cheney acht jaar geleden aan de macht kwamen ging men de wereld definitief onder de Amerikaanse knoet te brengen. ‘The American century’ heette hun project dat na het verslaan van de Sovjet-Unie en het vernederen van de Fransen in Afrika ging zorgen voor het onder totale Amerikaanse controle brengen van de wereld. Coca Cola, Disney, Microsoft en het evangelie volgens de VS zouden door de strot van de wereldbevolking geduwd worden. Met duizenden streken de evangelische predikanten uit de VS in de derde wereld en elders neer.

Wie in de weg liep zou wel opgeruimd worden, zo niet goedschiks dan desnoods kwaadschiks met de volle macht van het Amerikaanse leger. Een leger dat evenveel uitgaf aan zijn bewapening als alle legers in de wereld samen, incluis die van vazallen als Groot-Brittannië. In Georgië, Libanon en Oekraïne organiseerde men dat via de klassieke staatsgreep – de soft power – waarbij men eerst het land destabiliseerde en daarna via massale omkoperij een Amerikaanse marionet aan de macht bracht, liefst een die vlot Engels spreekt en een tijd in de VS had gewerkt en er zo ‘goede manieren’ had geleerd. Type Mikheil Saakashvili van Georgië. Elders waar dat niet lukte stuurde men het eigen leger of troepen van andere landen, zoals die van Ethiopië naar Somalië.

Een gigantisch fiasco

Zelden zo een fiasco gezien in de wereldgeschiedenis. In Libanon is Hezbollah aan de macht, in Oekraïne vecht de Amerikaanse zetbaas en onpopulaire president Viktor Yushchenko een verloren strijd. Terwijl het in Georgië gewoon wachten is tot Saakashvili van de troon wordt verjaagd. En in Somalië zijn de Ethiopiërs naar huis gevlucht. De toestand is er immers onhoudbaar. De zogenaamde Somalische regering, vooral bestaande uit enkele Britse Somaliërs die daar vanuit Londen en Washington geplaatst zijn, zal dan ook evenzeer de benen nemen. En dan is er nog Irak en drugstaat Afghanistan. Het idee om via een inval in Irak daarna Iran en Syrië te veroveren en te vernielen is al lang opgeborgen. Evenzeer als het monsterlijke idee om de Islam in een burgeroorlog tussen sjiieten en soennieten te storten. Een remake op grotere schaal van de Iraaks-Iraanse oorlog uit de tachtiger jaren.

Bankroet

Komt daar dan nog bij dat Amerika met een overheidsschuld zit die minstens 12.000 miljard dollar bedraagt en dus virtueel failliet is. Deze gigantische schuld moet immers door het buitenland gefinancierd worden want Amerika leeft op krediet. Alleen omdat niemand de VS echt in de dieperik willen zien vallen blijft de geldkraan open. Een buitenland dat meer dan genoeg heeft van die Amerikaanse bullebakken. Men kan zich inbeelden hoe de Chinezen zich voelen als de VS bij hen geld komen vragen voor hun dolle alsmaar falende militaire avonturen, hun financieel wanbeheer of om de rebellie van de Dalai Lama en zijn Tibetaanse volgelingen financieel te ondersteunen. Hetzelfde voor de Russen, Japanners en Arabieren die om geld gesmeekt worden. Voor wie het vergeten is: Geld wordt nooit gratis gegeven.

‘We verloren beide oorlogen’

In zijn essay nu stelt Robert Gates het ietwat omfloerst maar toch klaar en duidelijk. Opperde zijn toekomstige baas Barack Obama tijdens de kiescampagne nog dat de oorlog in Afghanistan moet en zal gewonnen worden dan klinkt Gates gans anders. “Er is onvoldoende institutionele steun, ook niet in het Pentagon, om de capaciteiten op te bouwen om de huidige oorlogen te winnen, ook niet voor eventuele toekomstige oorlogen.” stelt hij vrij onomwonden. Met andere woorden: de VS verloren de oorlogen in Irak en Afghanistan en kunnen in de huidige omstandigheden ook in de toekomst geen enkele oorlog winnen. Volgens hem moet het Pentagon zich dan ook niet meer bezig houden met het ‘voorbereiden van de volgende conventionele oorlog’. 

Dus terwijl Obama, de politici, militairen en onze media het nog steeds steevast hebben over de te winnen Afghaanse oorlog en de successen in Irak zegt Gates onomwonden: Het is mislukt. Pieter De Crem en onze regering stuurden recent nog tientallen militairen en vliegtuigen naar Afghanistan. Om de vlucht huiswaarts te kunnen filmen? Om een regime van drugshandelaars te ondersteunen? Het typeert politici als een De Crem en ook een Karel De Gucht.

Alles dient zich volgens Gates in de toekomst te beperken tot het uitvechten van kleine lokale conflicten en antiterreurbestrijding liefst via derde landen. Zoals Rwanda nu doet in Congo. En verder dient men de zogenaamde soft power te gebruiken, het destabiliseren van regeringen gevolgd door het via massale omkoperij aan de macht brengen van allerlei marionetten. Alhoewel Gates zou moeten weten dat gebleken is dat ook dit faliekant afloopt.

Opstandige vazallen

Trouwens, wil Obama zijn doelstellingen verwezenlijken dan zal hij zéér veel geld nodig hebben, Chinees geld, Arabisch geld, enzovoort. En die geldschieters worden steeds veeleisender nu ze zien hoe zwak de VS geworden is. Een VS waar financiële instellingen voor bradeerprijzen te koop zijn. Zoals steeds komen de vazallen in opstand zodra ze zien hoe zwak hun leenheer is. Dat was zo in het keizerlijke China, bij de Romeinen en Grieken en in onze middeleeuwen. Ze rieken bloed. De VS kan dan ook amper een kant op en moest recent de G8 al omvormen tot de G20. Zelfs Zuid-Afrika is nu welkom aan de tafel der machtigen. Bovendien is gebleken dat de VS op haar eentje niet in staat is een oorlog daadwerkelijk te winnen. De enige oorlog die de VS zonder belangrijke steun van elders na Wereldoorlog II nog wonnen was die tegen het Caraïbische ministaatje Grenada: inwoneraantal 110.000.

De gevolgen

Uiteraard heeft dit zware gevolgen voor de enorme Amerikaanse oorlogsindustrie. Gedaan zegt Gates dus met de aankoop van massa’s nieuwe vliegtuigen, tanks en schepen. Wat de ruggengraat vormde van dit industrieel apparaat en haar allesomvattende macht over het land. Bij Boeing, Raytheon, Lockheed, Halliburton en General Electric en anderen zullen ze het niet graag horen. Wie dit allemaal zeker wel graag zal horen zijn de miljoenen Iraniërs die al jaren leven onder de dreiging om zoals Irak vernield te worden. Een oorlog tegen Iran van de VS of Israël lijkt nu wel heel ver af. Wat bij de zionistische strategen in Israël zeker voor veel tandengeknars zal zorgen. Komt het einde van de Zionistische almacht in zicht?

(Uitpers, nr 106, 10de jg., februari 2009)

(1) De man speelde een sleutelrol in de zogenaamde Iran-Contra affaire onder president Ronald Reagan in het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hierbij werden illegaal wapens (aan Israël eerder geleverde TOW anti-tankraketten en Hawk luchtafweerraketten geleverd via de Belgische spion en wapenhandelaar Jacques Monsieur) aan Iran verkocht om zo de door de VS uitgelokte oorlog met Irak te rekken. De winst hierop diende dan om een illegale terreuroorlog tegen Nicaragua te voeren. Waarbij ook drugs dienden om het boeltje te financieren. Hierdoor mislukte in 1987 zijn poging om baas van de CIA te worden. Zijn benoeming door Obama is dan ook heel opvallend en getuigt van weinig respect voor de wet en moraliteit.

Zijn artikel verscheen onder de titel “How to reprogram the Pentagon” in Foreign Affairs, vol. 88, nr. 1 januari/februari 2009.

Deel dit artikel

Visited 149 Times, 1 Visit today

Tags :

zie ook