9 September 2020

Pegida mag demonstreren in Amsterdam

Bij de door PVV-Führer Wilders en consorten opgestookte vluchtelingenhaat probeert de van oorsprong Duitse Islamofobe beweging Pegida  als Pegida Nederland garen te spinnen door op Nederlandse bodem voet aan de grond te krijgen. Twee keer ”manifestaties”/demonstraties in Rotterdam , twee keer in Utrecht (foto: tegenbetoging in Utrecht), aanstaande 17 januari in Apeldoorn en op zondag 6 februari in Amsterdam, wat nu definitief doorgaat. Hoog tijd om het ware karakter van Pegida, dat zich verschuilt achter het predikaat ”bezorgde burgers” nog maar weer eens onder de loep te nemen.

Vluchtelingenstroom 2015

Na hartverwarmende solidariteitsacties voor de vooral uit Syrië afkomstige vluchtelingen, de griezelige xenofobe tegenbeweging ingezet, aangestuurd door onder meer reeds genoemde Führer Wilders met zijn zogenoemd “geweldloos en democratisch” verzet tegen de komst van asielzoekerscentra en noodopvangen. Resultaat? Geweld. De lijst is lang:
Protesten van inwoners in Purmerend, die de Gemeenteraad bestormden, protesten in Enschede, xenofobe geluiden op een inspraakavond in Tilburg, protesten in het dorp Oranje. Een bestorming van een noodopvang voor vluchtelingen  in Woerden, waarbij lieden met bivakmutsen vuurwerkbommen naar binnen gooiden. Hierbij zou ook een PVV-kandidaat [PVV staat voor de uiterst rechtse Partij voor de Vrijheid] betrokken zijn. Poging tot intimidatie noodopvang in Rotterdam Crooswijk.
Intimiderende verstoring, in Steenbergen van een Gemeenteoverleg over de komst van een noodopvang, waarbij een vrouw, die wel voor opvang was, werd uitgejouwd onder het roepen van allerlei obscene taal. Dit nadat er eerst een ophitsende demonstratie was geweest, waarvan het vuurtje lustig was opgestookt door, hoe kan het anders, PVV-Führer Wilders.
Van dit soort verstoringen waren er legio, alsook allerhande anti vluchtelingendemonstraties, die bepaald niet vreedzaam verliepen, zoals in Geldermalsen, waar anti-vluchtelingen-demonstranten het Gemeentehuis wilden bestormen en met vuurwerk, stenen en wat dies meer zij gooiden.

Aanslagen op vluchtelingengezinnen

Grimmiger kan altijd, zoals bewezen door twee aanslagen op vluchtelingengezinnen, een in Steenbergen en een in Pannerden. In Steenbergen gingen er stenen door de ruit, maar Pannerden was erger: Er werd met vuurwerkbommen gegooid en het was duidelijk een racistische aanval: Pamfletten werden achtergelaten met daarop een foto van PVV-Führer Wilders met de tekst: “Blank is beter, eigen volk eerst. Allochtonen moeten weg hier. Dit is pas het begin.”
Gevaarlijk EN mede als resultaat van het gestook van Wilders. Mede, want er zijn natuurlijk al jaren nazi splintergroeperingen actief, die vooral in allerlei gehuchten aanhang lijken te genereren. Daarnaast moet het gestook van de ”reguliere” politiek niet vergeten worden, vooral ook d eliberale VVD.
Eerst een anti vluchtelingennota ”Grenzen aan de Opvang”. En recentelijk in Buitenhof gemaakte vluchtelingen-vijandige opmerkingen van premier Rutte. Ik citeer Elsevier: ‘De tweede angst zit volgens de premier een stuk dieper: ‘Het is de angst dat door de instroom van mensen uit een andere cultuur Nederlanders hun normen en waarden zullen moeten afzwakken. Ik heb begrip voor die angst.’ De premier zei dat dit in Nederland nooit zal gebeuren. ‘We gaan niet wat we in honderden jaren hebben opgebouwd, in de Verlichting etc., gelijkheid van man en vrouw, gelijkheid van homo en hetero, blank en zwart, aan die verworvenheden gaan wij nooit concessies doen.’
Wat een grote woorden, zeg! Alsof andere culturen de door Rutte genoemde ”waarden” niet zouden kennen! Trouwens, als Nederlands premier zou hij wat terughoudender moeten zijn met die ”waarden”, die ”we” in honderden jaren hebben opgebouwd”. Alles wat is verworven, is verworven door strijd van arbeiders, vrouwen, mensenrechtenactivisten en zwarten (is hij de slavenopstanden vergeten) voor gelijke rechten. Bepaald geen cadeautje van de Nederlandse Staat!
En bovendien: Die ”opbouw van waarden” in ”honderden jaren”. Leuk, dat Rutte bij Buitenhof ”gelijkheid tussen blank en zwart” noemde. Vergeet hij niet die eeuwenlange ONgelijkheid tussen blank en zwart, de slavernij en onderdrukking? Andere ”waarden”, die ”we” in honderden jaren hebben opgebouwd, zoals het kolonialisme en  de misdaden van de politionele acties in Indonesië? Nogmaals, in zijn plaats zou ik niet zo hoog van de toren blazen…..
Maar hoe dan ook, dit gestook van Wilders, Rutte en consorten werkt niet alleen, het is mensonterend en destructief. Tegenover mensen, die vluchten voor oorlog, dictatuur [Eritrea] en vervolging. Die krijgen in Nederland nog een trap na, vanuit Wilders [te verwachten] en de politiek, die zogenaamd ”het geweld” veroordeelt.

Pegida, club van “bezorgde burgers”

Deze club, Pegida Nederland, kloon van het uit Duitsland afkomstige Pegida, presenteert zich als ”bezorgde burgers”, maar is in werkelijkheid een griezelige vergaarbak van neo nazi’s, Islamofoben en racisten, met op de niet eens zo verre achtergrond PVV-Führer Geert Wilders, die op 25 januari 2015 een steunbetuiging op een Pegida demonstratie in Duitsland heeft laten voorlezen door niemand minder dan Edwin Wagensveld, een Nederlandse getrouwe van Pegida Duitsland van het eerste uur, drijvende kracht achter Pegida Nederland, wapenhandelaar en nazi vriend.
Andere verbindingen tussen Pegida en extreem-rechtse geestverwanten zijn die met duistere figuren als Raffie Chohan [extreem-rechtse Dutch Defence League], de neonazi club NVU, Tommy Robinson [voormalig voorman van de extreem-rechtse English Defence League]en andere neonazi-organisaties en individuen. Nadrukkelijk moet in dit rijtje nog  genoemd worden Lutz Bachmann, oprichter Pegida Duitsland, een figuur, die fascistische uitlatingen gedaan heeft tegen vluchtelingen, die hij ”ongedierte” noemde, waarvoor hij door het Duitse OM is aangeklaagd wegens aanzetten tot haat. Bachmann had zich tijdelijk teruggetrokken vanwege een identificatie met Hitler, maar is weer volop in de running.
Zo zijn de Pegida manieren. Club van ´´verontruste burgers´´. Vergeet het maar!

Aasgieren

Aasgieren, dat zijn Wilders, Pegida en aanverwante xenofoben, wachtend op een kans, zich te voeden met de ellende van anderen. En die kwam, toen er op Oudejaarsavond, vermoedelijk [niets is nog bewezen] aanrandingen plaatsvonden in Keulen, waarbij, weer vermoedelijk, mensen met een ”Noordafrikaans uiterlijk” betrokken waren. Ook zouden daarbij vluchtelingen betrokken geweest zijn. Zeker 100 aangiften werden gedaan. Nou kan dat best zo zijn, vluchtelingen zijn niet ”heilig” omdat ze hebben moeten vluchten.
Maar er is nog niets bewezen. En ook als het wel zo zou zijn, wat zegt dat dan? Dat MANNEN zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel geweld. En, jammer voor xenofoben, dat komt bij alle afkomsten voor. Regelmatig worden vrouwen in Duitsland lastiggevallen tijdens het Oktoberfest. Lastiggevallen door AUTOCHTONE mannen. In Nederland, Alkmaar, waren vorig jaar serveersters Kop van Jut tijdens het Oktoberfest. Betrokkenen: AUTOCHTONE mannen!
Maar nu het eventueel allochtonen/vluchtelingen/moslims betreft, staat ineens de wereld op zijn kop. Vindt premier Rutte het nodig, om ”onze” [WAT nou ”onze”] waarden te benadrukken, waarbij hij vluchtelingen een trap na geeft, zonder al te expliciet te worden.

Media

En de media stoken het vuurtje nog eens heerlijk op, door over ”daders” te spreken in plaats van verdachten en wat dies meer zij. Ook de ”talkshows” gaan los! Slachtoffers van al die haatzaaierij zijn allochtone moslims, al dan geen asielzoekers. In Keulen  werden op 10 januari zes Pakistanen aangevallen door zo’n twintig man. Later werd een Syriër belaagd door zo’n tien mensen.

Who profits

En bij dit giftige vaarwater spinnen Wilders, Pegida en dergelijken garen. Pegida doet er trouwens al alles aan om de boodschap van haat te verspreiden. Op de eerste, gelukkig slecht bezochte Pegida manifestatie in Utrecht, hield Dutch Defence League voorvrouw Raffie Cochan een weerzinwekkende anti-Islam toespraak, die nu -gelukkig – door het OM gaat worden vervolgd.

Pegida-manifestaties in Apeldoorn en Amsterdam

“We hebben demonstratievrijheid en ik moet ervoor zorgen dat iedereen zijn vrijheid kan gebruiken. Ik kan er wel van alles van vinden en ik kan u verklappen, zonder iets te zeggen, dat ik er van alles van vind. Maar dat is niet mijn taak om er iets van te vinden. Ik moet zorgen dat het gewoon kan gebeuren.” Burgemeester van der Laan over de toestemming aan Pegida voor een demonstratie in Amsterdam
http://www.at5.nl/artikelen/151515/pegida-mag-demonstreren-in-amsterdam
En Pegida marcheert voort. Aanstaande zondag 17 januari een demonstratie in Apeldoorn, waar actiegroep ”Laat Ze Niet Lopen”, goed tegen mobiliseert. Ook de actiegroep AFA [Anti Fascistische Actie] blaast dapper zijn antiracistische partijtje mee. En dat al sinds 1992!
Maar de Pegida xenofoben zijn hardnekkig. Nu gaan ze ook in Amsterdam demonstreren, op zondag 6 februari. Toestemming is al verleend. Aan zijn reactie [zie bovenstaand] is te merken, dat van der Laan bepaald niet ingenomen is met deze club, maar er is nu eenmaal demonstratievrijheid en alleen op grond van ”in strijd met de Openbare Orde” mag een demonstratie verboden worden. Dat is natuurlijk een dilemma.
Demonstratievrijheid is een groot goed, maar hier is sprake van haatzaaierij, xenofobie, Islamofobie, neonazisme. Die groepen horen niet op straat. Anti racisten hebben dan ook met succes hen enkele malen het spreken onmogelijk gemaakt. Maar als je gaat verbieden, dat ze demonstreren, opent dat de weg voor autoriteiten, om alle mogelijke demonstraties, waarvan de inhoud hen niet zint, te gaan verbieden. Dat is gevaarlijk en schaadt de rechtsstaat. Daarenboven: Now we see their faces. We weten wie, wie is, wat ze zeggen, bij welke misdadige club [er zijn talloze neonazi clubs] ze horen. Als ze ondergronds gaan, kan dat een risico inhouden.

Epiloog

Toch is het onverteerbaar, dat die Pegida maar te pas en te onpas kan demonstreren en manifesteren. Tot nu toe gelukkig nog met weinig aanhang, maar het tij kan keren. Daarom is het van belang, dat anti fascisten een tegengeluid blijven laten horen en daar zijn, waar Pegida en consorten zijn. Juist een tegengeluid bij een fascistische demonstratie in Amsterdam, stad van de Februaristaking is van levensbelang. Als het aan de SP ligt, komt er ook een Gemeentelijk tegengeluid. Dat is goed. Wilders, Pegida en andere haatzaaiers moeten niet het laatste woord hebben. Daarom is verzet even hard nodig als het eten van het dagelijks brood.
GEEF DE HANDELAREN IN HAAT GEEN KANS! VRIJHEID, GELIJKHEID, BROEDERSCHAP!
Voor meer foto’s en het notenapparaat bij dit stuk, zie: http://www.astridessed.nl/pegida-mag-demonstreren-in-amsterdamhaatzaaiersin-verzet-tegen-neo-nazis/

Print Friendly, PDF & Email
Visited 8 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Astrid Essed

Meer ..

×