INTERNATIONALE POLITIEK

Pegasus in Marokkaanse dienst

Image

De Marokkaanse geheime dienst gebruikte de Israëlische spionageservice Pegasus niet alleen tegenover opposanten, maar hield er in 2019 ook de telefoon van de Franse president Emmanuel Macron mee in de gaten. Volgens ‘Forbidden Stories’ en het Security Lab van Amnest International, die de hele zaak blootleggen, werden minstens 13 staatshoofden en regeringleiders via deze software van de Israëlische firma NSO bespioneerd.

Op de lijst van te volgen Franse politici prijkten 15 regeringsleden. Onder hen ex-premier Edouard Philippe, minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian, Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.

In 2019 en 2020 werden ook de telefoons van twee journalisten van Médiapart via Pegasus door de Marokkaanse dienst bespioneerd. Médiapart heeft daarover een klacht ingediend.

Samenwerken

Médiapart wijst op de tweeslachtige houding van de opeenvolgende Franse regeringen in hun relatie met de Marokkaanse monarchie. Opeenvolgende presidenten en regeringen sloten de ogen voor de activiteiten van de Marokkaanse geheime diensten op Frans grondgebied. Frank rijk verdedigt er niet alleen zijn economische belangen, op die manier worden ook de Fransen van Marokkaanse afkomst en Marokkanen in het land, in de gaten gehouden. Het eerste bezoek van Macron als president buiten Europa, was naar Marokko.

Marokko zou de voorbije jaren meer dan 10.000 nummer met de software hebben geïnfecteerd. Daaronder talrijke nummers van Marokkaanse journalisten die het de jongste tijd steeds moeilijker krijgen.

Na een parodie van proces is de kritische journalist Omar Radi maandag tot zes jaar gevangenis veroordeeld, zijn collega Imad Stitou tot één jaar. Een andere kritische journalist, Souleimane Raissouni, is kort daarvoor tot vijf jaar opsluiting veroordeeld. Radi en Stitou werden bekend door hun verslagen in 2016 en 2017 over de Hirak, de opstand, in de Rif.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Marokko: achterbakse diplomatie

Als het Qatarschandaal in het Europees Parlement één ding heeft blootgelegd, dan is het wel de hoogst bedenkelijke rol van Marokko. De Makhzen – de geprivilegieerde kaste rond koning…

Print Friendly, PDF & Email

Digitale surveillance ‘made in Israël’ vormt mondiale dreiging

De afgelopen jaren zette Israël een breed digitaal systeem op om Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever permanent te kunnen surveilleren. Uit een onderzoek gebaseerd op getuigenissen van Israëlische…

Print Friendly, PDF & Email

Marokkaanse koning wint verkiezingen

Een debacle voor de politieke islam, een grote zege voor de twee partijen van koning Mohamed VI van Marokko, zo luidt de uitspraak van de Marokkaanse kiezers. De islamitische…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×