INTERNATIONALE POLITIEK

Pech voor Bolsonaro … en voor Lula

Image

De tweede ronde van de lokale verkiezingen in Brazilië zit er op. De trend van de eerste ronde werd bevestigd: de grote overwinnaar is centrum rechts.

Elf van de dertien kandidaten die door President Bolsonaro werden gesteund, hebben de duimen moeten leggen. Te veel optimistische conclusies mogen hier echter niet uit getrokken worden. De man heeft geen partij en blijft al bij al populair. De coronacrisis heeft wel veel roet in het eten gegooid.

Ook de PT, de partij van Lula, deed het allesbehalve goed. Zij blijft weliswaar de grootste linkse partij maar haalde in totaal slechts 179 lokale besturen, te vergelijken met de 630 van 2012 en de 254 van 2016. De PT verloor in Recife, de winnaar werd er Joao Campos van een kleinere linkse partij, de Partido Socialista do Brasil.

De radikaal-linkse Partij PSOL haalde het burgemeesterschap in Belém do Pará, met Edimilson Rodrigues.

De andere belangrijke PSOL kandidaat, Guilherme Boulos van de daklozenbeweging in Sao Paulo, verloor met 40,6 % van de centrum-rechtse kandiaat Bruno Covas.

In Rio de Janeiro werd de kandidaat van de evangelisten verslagen door centrum-rechtse kandiaat Eduardo Paes.

En in Porto Alegre moest de sympathieke Manuela d’Avila van de PCdoB de duimen leggen voor Sebastiao Melo, eveneens centrum-recvhts.

De participatiegraad bij deze tweede ronde lag op ongeveer 70 %.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bolsonaro in nauwe schoentjes

Hij is niet gearresteerd, in tegenstelling tot enkele van zijn medestanders, maar hij moest wel zijn paspoort inleveren en kreeg verbod om contacten te hebben met zijn volgelingen. Kortom,…

Print Friendly, PDF & Email

Lula en Xi JinPing

De Braziliaanse President Lula da Silva is dan toch op reis vertrokken naar China. Het had twee weken geleden al moeten gebeuren, maar een lichte longontsteking hield dat tegen.…

Print Friendly, PDF & Email

Geen poging tot staatsgreep, geen spontaan protest

Het was wel degelijk schrikken afgelopen zondag in Brazilië. De machtsoverdracht op 1 januari was vlot verlopen, Bolsonaro had het land twee dagen tevoren verlaten. Wat heethoofden stonden weliswaar…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×