INTERNATIONALE POLITIEK

PD zet met Schlein stap naar links

Image

De Italiaanse Democratische Partij (PD) kan weer naar adem snakken. De brede achterban verkoos verrassend Elly Schlein met 53,7% tot partijvoorzitster boven Stefano Bonaccini, de man van het apparaat. Dat laatste had de PD de dieperik in geholpen, dit wangedrocht (fusie in 2007 van ex-communisten en ex-christendemocraten) haalt tegenwoordig in de peilingen minder dan een zesde van het kiezerskorps.

De PD leek de jongste tijd zieltogend. Na een interne stemming met vier kandidaten, waren er twee overgebleven: Bonaccini, gouverneur van Emilia-Romagna, en Schlein. Die laatste had zich in de campagne duidelijk links geprofileerd, iets wat de PD al lang niet meer was. En nooit echt is geweest. De fusie van 2007 tussen de overblijfselen van de Democrazia Cristiana en de communistische PCI gaf een zeer fluïde partij, behoedster van de ‘palazzi’, de machtsorganen.

1,1 miljoen

Voor de eindronde van de verkiezingen voor partijleider, had de PD weer de deuren opengegooid. Ieder die kon bewijzen ingeschreven te zijn als kiezer en twee euro betaalde, kon in een van de kieshokjes verspreid over het land, een stem uitbrengen. Bijna 1,1 miljoen Italianen deden dat, wat toch wel aantoont dat er ook links ruime belangstelling blijft voor politiek..

Voor de in crisis verkerende PD, die bij de nationale verkiezingen van september vorig jaar onderuit ging, is die opkomst een serieuze opsteker. Tal van militanten die hadden abgehaakt, werkten mee aan de organisatie van de laatste stemronde. Schlein zei dan ook na haar zege dat er een campagne komt om weer partijleden te werven. En daarvoor moet de partij aan hetzelfde zeel trekken.

Maar vlak na haar zege, maakten al enkele grote namen bekend de PD te zullen verlaten, ze vinden die te links. Bij de ‘Terzo Polo’, het zogenaamde centrum waarvan gewezen PD-leider en premie Matteo Renzi deel uitmaakt, hopen ze die te mogen opvangen.

Schlein

Schlein, 37, is al onmiddellijk uitgeroepen tot de ‘anti-Meloni’, een alternatief voor de uiterst-rechtse premier Giorgia Meloni.

Ze heeft weinig gemeen met Meloni. Naast de Italiaanse, heeft Schlein ook de VS- en Zwitserse nationaliteit. Ze is openlijk biseksueel. In 2014 zat ze in het EU-parlement voor de PD, maar in 2015, toen Renzi de lakens uitdeelde, stapte ze uit de PD. Om pas eind vorig jaar, dus zeer onlangs, weer lid te worden met het oog op de voorzittersverkiezingen.

Silvio Berlusconi, leider van de rechtse Forza Italia en superrijk zakenman, noemde Schlein de keuze van ‘champagne-links’. Het is de bedoeling van Schlein dat de PD weer aansluiting vindt bij de werkers en de vakbonden.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Syndicaal ontwaken in Italië

De Italiaanse vakbonden komen na een lange lethargie in actie tegen de uiterst-rechtse regering van Giorgia Meloni. CGIL en UIL hebben een actieplan tegen een ganse reeks regeringsplannen. De…

Print Friendly, PDF & Email

‘Vredeslijst’ in Italië

‘De Italianen zullen bij de Europese verkiezingen van juni 2024 waarschijnlijk ook kunnen stemmen voor een ‘Vredeslijst’. Michele Santoro wil uitpakken met ‘Neen aan de oorlog’ als centrale leuze.…

Print Friendly, PDF & Email

Meloni schrapt erop los

De Italiaanse regering van premier Giorgia Meloni heeft als 1 Mei-cadeau de ‘reddito di cittadinanza’ geschrapt. Dit ‘minimale burgerinkomen’ was in 2018 het grote campagnethema van de Vijfsterrenbeweging (M5S).…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×