De Franse gemeenteraadsverkiezingen hebben enkele historische bolwerken doen vallen. Zoals de stad Saint-Denis, even ten noorden van Parijs, generaties lang een bolwerk van de communistische PCF. De stad is nu in handen van de socialistische PS – die daar eerder de rol van rechts inneemt. De PCF had even gehoopt Le Havre op premier Edouard Philippe te veroveren, maar die compensatie is uitgebleven.
De PCF kon zich de voorbije 20 jaar vooral handhaven door haar lokale bastions. Die liggen vooral rond Parijs, in en rond Marseille, landelijke departementen als Allier, oude industriegebieden in het noorden en de Seine Maritime (Le Havre).
Marginaal
Bij elke verkiezing is aan die lokale basis geknaagd, zodat de PCF steeds marginaler wordt. Naast Saint-Denis verliest de PCF enkele andere, zoals Aubervilliers, in het zuiden Arles, enz. Vooral in het departement Val-de-Marne, bij Parijs, zijn er verliezen. Dat is nog het enige departement (van de 95) die een PCF-leiding heeft. Er worden wel enkele stadjes teruggewonnen, zoals Bobigny) en de PCF wijst erop dat ze al 223 burgemeesters haalden in de eerste ronde – maar in kleine stadjes en dorpen.
De PCF was de grootste linkse partij tot in de jaren 1970, met vaak meer dan 20 % van de stemmen. In 1981 nam de nieuwe socialistische president François Mitterrand de partij mee in zijn meerderheid met de uitdrukkelijke bedoeling ze als regeringspartij te verzwakken. De PCF verloor inderdaad al snel haar alternatief imago. Ook later regeerde ze nog onder PS-premier Lionel Jospin, waardoor ze mee verantwoordelijk werd geacht voor een neoliberaal beleid.
De PCF maakt wel deel it van talrijke winnende meerderheden, zoals in Parijs, Lyon en honderden andere, maar zonder er veel gewicht in de schaal te werpen. Veel oude bolwerken – zoals in de Nord end e Pas-de-Calais, raakten de voorbije generatie in handen van uiterst-rechts (zie o.m. het boek Retour à Reims van Didier Eribon).
Bij de Euroverkiezingen vorig jaar haalde de PCF 2.5 %. Bij de parlementsverkiezingen van 2017 haalde ze 2,7 % en 10 zetels, net genoeg voor een eigen groep in de Nationale Assemblee.