Parlementslid Leyla Güven op vrije voeten

Een Turkse rechtbank heeft zopas de vrijlating bevolen van Leyla Güven. Ze blijft wel onder supervisie van justitie. De vrijlating volgt na 79 dagen hongerstaking. Ze nam enkel vocht, suiker en mineralen tot zich.
Haar gezondheidstoestand is erg zorgwekkend, maar ze toonde zich vastbesloten om tot het eind door te gaan. Het 55-jarige parlementslid van de Democratische Volkspartij (HDP) werd een jaar geleden gearresteerd omwille van haar kritiek op de Turkse oorlog tegen Afrin, een Koerdische enclave in Noord-Syrië die sindsdien door Turkije en islamistische milities wordt bezet. Ze riskeert meer dan 100 jaar gevangenisstraf voor vermeend lidmaatschap en leiderschap van een gewapende organisatie, terroristische propaganda en het aanzetten tot haat. Ze ging in hongerstaking uit protest tegen de gevangeniscondities van Abdullah Öcalan. De PKK-leider zit al sinds 1999 opgesloten op het eiland Imrali en sinds 2015 is dat in totale isolatie (zoals ook in de eerste jaren van zijn gevangenschap). Haar actie leidde tot talrijke solidariteitsacties van vele honderden Koerdische militanten – ook in de gevangenis – die eveneens in hongerstaking gingen. Vraag is of Leyla Güven haar hongerstaking zal stoppen: “Ik ben deze actie niet begonnen om mijn eigen vrijlating te bekomen. Maar wel om de isolatie van Öcalan te breken.” Dat het Turkse regime haar vrijlaat is wellicht vooral een poging om te vermijden dat ze een martelaar wordt en om imagoschade te voorkomen. Twee weken geleden probeerde Ankara al de hongerstaking te breken door een kort bezoek toe te staan van Mehmet Öcalan aan zijn gevangen broer.
Güven is niet de enige verkozene die werd opgesloten. Nog negen andere parlementairen van de HDP zitten op grond van gelijkaardige beschuldigingen achter de tralies. Onder hen ook de beide voormalige co-voorzitters van HDP, Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ. Boven hun hoofd dreigen veroordelingen tot respectievelijk 142 en 83 jaar gevangenisstraf in totaal. De Turkse regering nam in 2016 ook de controle over van meer dan honderd gemeenteraden in de Koerdische regio (Noord-Koerdistan of Bakur). Goed 60 burgemeesters zitten naast duizenden partijkaders en -militanten in de gevangenis. Op 31 maart vinden er lokale verkiezingen plaats in Turkije. Acht Koerdische partijen en bewegingen zijn daarvoor een alliantie aangegaan. De autoritaire Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er al mee gedreigd om in elke stad en gemeente waar HDP en zusterpartij DBP (Democratische Regio Partij) winnen, opnieuw onder het bestuur te plaatsen van het centraal gezag.
(Achtergrondinformatie over de Koerdische kwestie in Turkije en Syrië vind je in het boek ‘Het Koerdisch Utopia’, EPO, 2018)
Print Friendly, PDF & Email

Visited 383 Times, 1 Visit today

Tags :
Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is redactielid en medeoprichter van Uitpers. Hij is tevens woordvoerder van Vrede vzw. De meeste van zijn geschreven bijdrages gaan over militarisme en conflict (NAVO, bewapening, wapenhandel, militaire interventies,...) en de regio van het Midden-Oosten. Hij is auteur of co-auteur van 'Als de NAVO de passie preekt' (EPO, 2009) en auteur van 'Oorlog zonder Grenzen' (EPO, 2016), 'Het Koerdisch Utopia' (EPO, 2018), 'Weg van Oorlog. Over militarisme en antimilitarisme' (EPO, 2019), 'Voordat de bom valt' (2022) en 'Oorlogskoorts' (2022).

zie ook