Parijse ruzie over Commune van Parijs

“Wij willen niet dat er ook maar één cent naar deze vereniging gaat”, riep Rudolph Granier tijdens een zitting van de Parijse gemeenteraad. De vereniging waar van sprake is “Amies et amis de la Commune de Paris 1871”. Granier is lid van de rechtse partij ‘Les Républicains’ (LR). Binnenkort wil de stad Parijs de 150ste verjaardag van de Commune herdenken.

Volgens rechts wil burgemeester Anne Hidalgno (PS) de herdenking van de Commune van 1871 gebruiken om haar kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar een duwtje te geven. Maar rechts vindt ook dat er geen enkele reden is om een gebeurtenis te herdenken “die Parijs in vuur en vlam heeft gezet”.

Links-rechts

“De Commune heeft ganse delen van Parijs verwoest”, aldus raadslid Granier. “Uw herdenking zal minder volk lokken dan de tien miljoen Fransen die indertijd bijdroegen aan de bouw van de Sacré Coeur”. Deze lelijke kerk werd gebouwd om de overwinning op de Commune te vieren.

Patrick Bloche (PS), een adjunct van burgemeester Hidalgo, bedankte Granier omdat die weer duidelijk maakte waar links en rechts voor staan. “U hebt dat 150 jaar na de Commune schitterend geïllustreerd”.

Op 18 maart zal het 150 jaar geleden zijn dat in Parijs een opstand uitbrak en de Commune werd uitgeroepen. Die werd na 72 dagen tijdens “une semaine sanglante”, een bloedige week, neergeslagen.

Vanaf half maart brengt Uitpers meer over de Commune van Parijs, voorgeschiedenis, de Commune zelf en wat ze betekende voor de arbeidersbeweging.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 538 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook