Parijs: Biden = Trump

Fransen woedend op VS na Australische coup

Australië heeft een akkoord met Frank rijk over de bouw van nucleaire duikboten verbroken. De VS en het Verenigd Koninkrijk komen in de plaats. Parijs is woedend, er dreigt een diplomatieke crisis nu Washington zo onbeschaamd onder de Franse duiven komt schieten. Parijs zegt “woedend” te zijn en vergelijkt Biden met Trump.

VS-president Joe Biden tracht de pil te vergulden door Frankrijk speciale lof toe te zwaaien voor zijn rol in de Pacific regio om er vrede en welvaart te verdedigen (sic). Maar dat is schrale troost voor de Fransen die een winstgevend contract aan hun neus zien voorbijgaan. Prompt werd een plechtigheid waar Franse en Amerikaanse mariniers samen zouden aan deelnemen, afgeblazen.

Quad

Parijs had zwaar ingezet op dat in 2016 gesloten contract met Australië over de bouw van conventionele (niet-nucleaire) duikboten – een “contract van de eeuw”. De Fransen gingen er eerder van uit dat de VS zichzelf hadden buitenspel gezet omdat ze totnogtoe die technologie voor atoomduikboten alleen met het Verenigd Koninkrijk hadden gedeeld. Maar Washington maakt voor Australië een tweede uitzondering.

Washington werkt de jongste tijd meer en meer aan de versterking van de Quad, de militaire samenwerking tussen VS, Australië, Japan en India. De Quad maakt deel uit van de strategie om de invloed van China zo veel mogelijk tegen te gaan. De zege van de Taliban in Afghanistan spoort verliezer India ertoe aan actiever aan die Quad deel te nemen, tegen China, en Pakistan. Er staan diverse militaire oefeningen op stapel om te illustreren dat het menens is.

Biden en de Britse premier Boris Johnson kondigden aan dat er daarnaast een sterke militaire samenwerking komt tussen VS, Australië en het Verenigd Koninkrijk: AUKUS. Het contract over de nucleaire duikboten is een eerste stap in dit militaire trio dat een feitelijke uitbreiding van de Quad lijkt.

Franse colère

De Fransen zijn woedend, het gaat om een contract van 56 miljard euro, waarvan een deel voor de Franse Naval Group die 12 duikboten zou bouwen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian sprak over een dolk in de rug. “We hadden een relatie van vertrouwen met Australië en dat vertrouwen is geschonden”, aldus de minister die toegaf ‘woedend te zijn’. Hij vergeleek het brutale optreden van Biden met dat van zijn voorganger Donald Trump. Dit krijgt een staartje”, aldus Le Drian.

Minister van Defensie Florence Parly vond deze zaak tekenend voor de manier waarop de VS met hun bondgenoten omgaan. Sinds de eenzijdige Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan, zonder raadpleging van de bondgenoten, is Biden al vaker vergeleken met zijn voorganger. Zoals Trump, houdt Biden alleen rekening met de belangen van Washington. Van de beloften die hij in Brussel aan de bondgenoten van de Navo deed, schiet niets meer over.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 465 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook