7 January 2023

Parijs begraaft massavergiftiging op Antillen

Twee onderzoeksrechters die nooit een voet op Guadeloupe of Martinique hebben gezet, oordelen na 16 jaar “onderzoek’” dat er geen reden tot vervolging is voor het massaal gebruik van het giftige chloordecon (chlordécone) op die eilanden. Op die overzeese departementen, zoals die koloniën officieel worden genoemd, is dit zeer giftig insectenverdelgend middel, 21 jaar lang (1970 tot 1993) op de bananenplantages massaal gebruikt tegen de bananensnuitkever. Bananen zijn een belangrijk uitvoerproduct, terwijl die eilanden hormonenvlees invoeren.

Prostaatkanker

De twee magistraten durven wel de term “sanitair schandaal” gebruiken, maar vinden dat het te moeilijk is om bewijslast te vinden. Men moet ook rekening houden met de toenmalige technische en wetenschappelijke kennis over die feiten, aldus hun besluit. De WHO, Wereldgezondheidsorganisatie, had nochtans al in 1979 gewezen op het kankerverwekkend gevaar van chlordécone.

Maar Frankrijk wachtte tot 1990 om het gif te verbieden in Frankrijk zelf – op de ‘Franse’ Antillen kregen de plantagebazen drie jaar extra respijt. Met als gevolg dat er op die eilanden zeer veel prostaatkanker voorkomt, te wijten aan het jarenlange gebruik van chloordecon.

Rond 90 % van de bevolking van Guadeloupe en Martinique is door het gif aangetast. Dat gif blijft zeven eeuwen in het ecosysteem zitten. Zowel in het water als in de grond. Het betekent dat groenten en fruit die op de bodem worden gekweekt, lang zullen aangetast blijven.

Zoals verwacht

Op Guadeloupe en Martinique is niet eens verbaasd gereageerd op de beslissing niet te vervolgen nadat de openbare aanklager had aanbevolen de zaak te laten vallen. Een van de advocaten van de burgerlijke partij had daarop, 22 december, nochtans een document van 239 bladzijden voorgelegd met nieuwe argumenten. Maar ondanks de eindejaarsperiode hadden de magistraten maar enkele dagen nodig om dat opzij te schuiven.

De advocaten zijn ook verwonderd dat het nieuws over niet-vervolging veel eerder in de media kwam, dn dat zij het kregen, een bijkomend bewijs van het magistratle misprijzen voor de klagers.

Woede

Op die twee eilanden is het wantrouwen van de bevolking tegenover Frankrijk de jongste jaren sterk toegenomen, en vaak omgeslagen in woede. Tijdens de zwaarste periode van de covidpandemie kwam het tot felle uitbarstingen, o.m. tegen de verplichte vaccinaties van gezondheidspersoneel, omdat veel bewoners wat dan ook van Parijs komt, wantrouwen.

Die woede uitte zich in de presidentsverkiezingen in maart 2022. In de eerste ronde haalde de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon hoge scores. In de tweede ronde waren er zeer veel onthoudingen, terwijl de kiezers die wel opdaagden massaal voor de uiterst-rechtse Marine Le Pen stemden: meer dan 60% op Martinique, 70 % op Guadeloupe.

Dat was in de eerste plaats uit afkeer voor president Emmanuel Macron. Die had bij een bezoek in 2018 aan de eilanden de chloordeconvergiftiging wel een groot milieuschandaal genoemd, maar dat doen de magistraten nu ook zonder dat dit voor de slachtoffers iets concreet betekent.

Zie ook:

La France d’Outre-Mer stemde ook Le Pen

 

Zie ook:Z

“Franse” Antillen woedend om gifschandaal

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

×