INTERNATIONALE POLITIEK

Palestijnse Autoriteit verbiedt LHBT-groep en roept op tot repressie

Image

Op zaterdag 17 augustus heeft de woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit, Louai Irzeqat, een verklaring afgelegd over de activiteiten van alQaws op de Westelijke Jordaanoever. Deze allereerste verklaring over alQaws stelde dat de PA-politie elk evenement dat door alQaws georganiseerd of gehouden wordt voor gender- en seksuele diversiteit in de Palestijnse samenleving zou verbieden. De politie stelde dat het in strijd is met de ‘traditionele Palestijnse waarden’ en beschuldigde ons ervan ‘buitenlandse agenten’ te zijn. De verklaring ging verder door burgers op te roepen om te klagen over ‘verdachte’ activiteiten en alQaws medewerkers en activisten aan te geven.
Deze verklaring komt een week nadat alQaws een breed gepubliceerde discussie-bijeenkomst hield in Nablus en drie weken nadat vorige maand de Palestijnse tiener-queer werd neergestoken en alQaws er vervolgens activiteiten omheen organiseerde. Voorafgaand aan de verklaring van Irzeqat was er een golf van ongekende aanvallen door tientallen mensen die berichten naar de sociale mediaplatforms van alQaws stuurden. Ze waren boos over de aankondiging van onze bijeenkomst in Nablus, dat als een heilige ‘traditionele’ Palestijnse stad wordt beschouwd. In deze haatdragende boodschappen en berichten werd met geweld en vervolging gedreigd, leugens over alQaws en onze activiteiten verspreid, evenals mythen over LHBTQ mensen in het algemeen.
alQaws veroordeelt het gebruik van vervolging, intimidatie en dreigementen met arrestatie, zowel door de politie als door leden van de samenleving. We zijn altijd open en toegankelijk geweest over ons werk, door het onderhouden van een actieve website, de aanwezigheid op sociale media en betrokkenheid bij het maatschappelijk middenveld. We hebben echter nog nooit eerder zulke grote bedreigingen ontvangen. Deze reactie maakt de weg vrij voor het tot bloei komen van onethische mediapraktijken door het aannemen en stimuleren van een gewelddadig discours dat aan kracht en legitimiteit wint op sociale media. Wij zijn van mening dat de politie en de Palestijnse samenleving in het algemeen zich moeten richten op het bestrijden van de bezetting en andere vormen van geweld die het gevoelige verband van onze samenleving en waarden verscheuren, in plaats van activisten te vervolgen die onvermoeibaar werken aan het beëindigen van alle vormen van geweld.
Deze recente terugslag is een directe reactie op het afnemen van de maatschappelijke ontkenning van het bestaan van LHBTQ Palestijnen! De afgelopen weken hebben alQaws en LHBTQ Palestijnen te maken gehad met een ongekende hoeveelheid geweld en opruiing, die de laatste paar dagen is geëscaleerd. Het is echter duidelijk dat deze reactie het antwoord is op ruim twintig jaar veldwerk en de strategische focus van AlQaws in de afgelopen jaren om de ontkenning van de samenleving aan te vechten door middel van diverse professionele en maatschappelijke initiatieven aan de basis.
Het harde optreden tegen de strijd voor seksuele- en genderbevrijding is niet nieuw. Door de hele moderne geschiedenis heen heeft het gediend als een krachtig wapen van onderdrukkende regimes en overheden. Helaas zijn de verklaring van de PA en de daarop volgende reacties van het publiek een goed uitgekiende tactiek in het spel van politiek gewin en rookgordijnen, die niet beperkt is tot de Palestijnse Autoriteit of tot deze specifieke gebeurtenis.
Terwijl we geconfronteerd worden met een storm aan aanvallen en geweld, willen we de liefde en waardering van onze vele aanhangers en bondgenoten benadrukken. Vooral degenen die het geweld en de vervolging in het openbaar hebben afgewezen en actief stelling hebben genomen ter ondersteuning van alQaws en LHBTQ Palestijnen. Onze bondgenoten hebben de afgelopen maand publiekelijk gepleit voor de bestrijding van sociaal geweld en hebben een duidelijk standpunt ingenomen voor de steun aan de LHBTQ mensen in Palestina.
De verklaring van de politie die de activiteiten van alQaws op de Westelijke Jordaanoever verbiedt en oproept tot de vervolging van ons team is onaanvaardbaar. Bovendien is de beschuldiging, dat alQaws een ‘verdachte entiteit’ is die zich inzet voor het uiteenvallen van de Palestijnse samenleving, ongegrond en volstrekt onwaar. Daarom verzoeken wij de politie en haar woordvoerder, Irzeqat, zich op de hoogte te stellen van het werk van alQaws en de waarden die daaraan ten grondslag liggen.
Wij zijn een Palestijnse anti-koloniale organisatie die sinds 2001 in heel historisch Palestina werkt en patriarchale, kapitalistische en koloniale onderdrukking bestrijdt. We hebben samengewerkt met tientallen andere Palestijnse maatschappelijke organisaties om programma’s en ruimtes te creëren om gender- en seksuele diversiteitskwesties te bespreken. Al twee decennia lang heeft alQaws onvermoeibaar gewerkt om het geweld van de Israëlische bezetting en het sociale geweld tegen LHBT Palestijnen te bestrijden als onderdeel van onze visie op een bevrijd Palestina. We zullen dit blijven doen ondanks koloniale barrières en dreigementen van vervolging, in de hoop de discussie over seksuele- en genderdiversiteit uit te breiden.
Dit artikel verscheen eerder op de facebook pagina van alQaws en is in het Nederlands vertaald door redactie Grenzeloos.org
 

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Jou vrijheid, mijn vrijheid

Er was behoorlijk wat te doen afgelopen week rond de verboden en weer toegestane bijeenkomst van de uiterst rechtse partijen in Brussel. De ‘National Conservatism Conference’ was al door…

Print Friendly, PDF & Email

Over veto’s in de VN-Veiligheidsraad, Israël, Iran en hypocrisie

Na een lange sessie in de VN-Veiligheidsraad haalde de VS afgelopen donderdag nog maar eens zijn vetorecht boven om Israël te plezieren, deze keer om een volwaardig lidmaatschap van…

Print Friendly, PDF & Email

Schijfschieten in de Rode Zee

Houthi missielen vlogen maandag en dinsdag weer over de Rode Zee, naar container- en andere schepen op weg naar verre bestemmingen. Houthi’s schieten sinds 7 oktober geregeld op de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×