INTERNATIONALE POLITIEK

Palestijnen in opstand tegen voortschrijdende Israëlische kolonisatie

Image

Er zijn op enkele dagen tijd al meer dan 600 Palestijnse gewonden gevallen in de opstand die volgde op de dood van 4 Israëli’s (onder wie twee kolonisten) in twee afzonderlijke aanslagen van Palestijnse individuen. In een 50-tal gevallen schoot de Israëlische bezettingsmacht met scherp. Daarbij zijn twee jonge Palestijnen gedood, onder wie de 13-jarige Abdel Rahman Shadi van het Aida-vluchtelingenkamp in Bethlehem.

De context van het geweld is de jarenlange kolonisatie en bezetting waar maar geen einde aan komt. Het aantal joodse kolonisten in Palestijns gebied is tussen 2008 en 2014 met een derde toegenomen (van 281.100 naar 370.000) als we Oost-Jeruzalem (dat eveneens bezet gebied is, maar door Israël sinds de wederrechtelijke annexatie in 1980 niet in de Israëlische statistieken wordt opgenomen) niet meetellen. Jarenlange onderhandelingen hebben niets opgeleverd. Israël gebruikte ze om tijd te winnen en de kolonisatie en bezetting van Palestijns gebied te intensifiëren.

Dat frustreert de Palestijnse bevolking die sinds de Olso-akkoorden alleen maar meer controleposten, huizenvernietigingen, joodse nederzettingen en landroof heeft moeten ondergaan. De Palestijnse economie gaat er aan kapot. Deze situatie is onhoudbaar. Maar twee intifada’s later beseffen veel Palestijnen dat een volksopstand de repressie doet toenemen. De Israëlische regering maakt er handig gebruik om antiterrorisme maatregelen uit te varen die leiden tot nog meer landroof. Naftali Bennet, de extreemrechtse onderwijsminister in deze Israëlische kolonistenregering, zei op de jongste kabinetsvergadering dat na elke Palestijnse ‘aanval’ er een nieuwe nederzetting moest worden gebouwd.

Dat verschrikkelijk dilemma – onderhandelen of opstand – kan alleen maar doorbroken worden als de VS en de EU eindelijk het internationaal recht laten primeren en stoppen met hun lippendienst aan een Palestijns staat. Die staat, die ze officieel zeggen voor te staan, wordt elke dag tenietgedaan door de kanker van uitbreidende nederzettingen. De EU veroordeelt ze heel graag, maar ondertussen is het business as usual. Tussen de EU en Israël gaat de economische samenwerking als vanouds voort. De Beneluxlanden hebben zopas in het kader van een nieuwe militaire samenwerking een contract voor ‘slimme’ vesten toegewezen aan het Israëlisch wapenbedrijf Elbit Systems.

Op 13 oktober zullen we getuige zijn van een voetbalwedstrijd tussen de Rode Duivels en het team van wat niet anders dan een Apartheidsstaat kan worden omschreven. De Brusselse burgemeester heeft inmiddels een geplande vreedzame actie die vooral aandacht vraagt voor de Palestijnse situatie verboden. De flyer die de actie moet vergezellen stelt: “Palestijnse voetbalspelers verhinderd worden naar internationale matchen te reizen, het Palestijnse nationale team niet samen kan trainen, Palestijnse voetbalvelden gebulldozerd en gebombardeerd worden en waar voetballers in de gevangenis zitten zonder proces.” Maar niet dus, als het van de Brusselse burgemeester afhangt.

Relevant

Rechtvaardigheid en ‘Westerse waarden’

Het bloedvergieten in Israël en in Gaza is zinloos. Daarnaast zijn er twee tragische vaststellingen: de Palestijnse bevolking zinkt verder weg in etnische zuiveringen en genocide en wat gemeenzaam…

Waarom we niets van de Oriënt begrijpen –

en waarom we dat wel zouden moeten doen. De auteur (°1940) is een voormalig VRT-journalist, gespecialiseerd in het Midden-Oosten, een regio die hij ruim een halve eeuw op de…

De Amerikaanse oorlogen hebben sinds 9/11 minstens 38 miljoen mensen op de vlucht gejaagd

Volgens het “War Costs”-project van het Watson Institute bij de Brown University in de VS hebben de “Wars on Terror” voor zeker 38 miljoen vluchtelingen gezorgd. Verleden jaar, in…

Laatste bijdrages

Waarom laait het geweld terug op in Syrië?

Een fors offensief van de Syrische gewapende oppositie doet de burgeroorlog die het land al 13 jaar in zijn greep heeft, terug oplaaien en brengt het conflict opnieuw onder…

Wat wil BRICS?

Sinds de 16de vergadering van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, Indië, China en Zuid-Afrika) in het Russische Kazan heeft deze groep een ietwat aparte plaats ingenomen als multilaterale organisatie. Het…

Argentinië. In gesprek met Atilio Boron

FM: Verkozenen van uiterst rechts zijn al lang geen uitzondering meer. Toch blijft het voor veel buitenstaanders moeilijk te begrijpen dat iemand als Javier Milei kon verkozen worden als…

Straatnamen: een brok geschiedenis

You May Also Like

×