INTERNATIONALE POLITIEK

Pakistan wil oppositie bannen

Image

De Pakistaanse regering kondigde aan dat ze de belangrijkste oppositiepartij wil verbieden. Het Hooggerechtshof had de Pakistan Terheek-e-Insaf (PTI) van Imran Khan nochtans vorige week een overwinning bezorgd door haar recht te erkennen op voorbehouden zetels in het nationaal en in de provinciale parlementen. Dit plan tot verbod is volgens Pakistaanse juristen en media een daad van paniek.

De PTI heeft zich schuldig gemaakt aan gewelddadig protest en het lekken van gevoelige informatie, aldus minister van Informatie Attaulah Tharar. Ook zal partijleider Imran Khan worden vervolgd wegens verraad, samen met partijgenoot ex-president Arif Alvi.
Imran Khan zit na enkele veroordelingen sinds augustus vorig jaar in de gevangenis. Zijn opsluiting lokte massaal protest uit.

De regering kondigde ook aan zich te verzetten tegen het besluit van het Hooggerechtshof dat de PTI haar voor vrouwen en religieuze minderheden voorbehouden zetels in het nationaal en de provinciale parlementen mag opnemen. De partij mocht in februari niet onder eigen naam aan de parlementsverkiezingen deelnemen, maar ‘onafhankelijke’ kandidaten van de partij haalden met 93 gekozenen de meeste zetels. Daarop sloten de Moslim Liga-Nawaz en de PPP (Pakistaanse Volkspartij) een regeringscoalitie.

Khan was na zijn verkiezingszege in 2018 premier geworden, toen met uitgesproken steun van het leger. In april 2022 raakte hij in de minderheid, en dus oppositie, nadat gekozenen van de PTI waren overgelopen. Khan weet die ommekeer aan de legerleiding en aan bemoeienissen van de VS. Daarop regende het beschuldigingen tegen Khan, waaronder het bekendmaken van staatsgeheimen..

“Een ridicule wanhoopsdaad” luidt het in Pakistaanse media die verwachten dat dit tot nieuw massaal en gewelddadig protest zal leiden. Ook verscheidene politici van de regeringspartijen zegden dat het verbieden van de PTI voor grote politieke instabiliteit zal zorgen en de toestand alleen maar zal verergeren. Pakistan kampt al jaren met een economische en financiële crisis. Deze nieuwe politieke wending zal het er niet beter op maken.

Relevant

Pakistaanse kiezers volgen legerbevelen niet op

“It was strange, and it lasted just a few moments. But it felt like democracy.” (Het was eigenaardig, en het duurde slechts ogenblikken. Maar het gaf een gevoel van…

Het grensconflict Pakistan Iran : de achtergrond

De Pakistaanse luchtmacht doodde op 18 januari ten minste negen mensen in een grensstad in Iran. Het was een antwoord op de raketaanval van Iran op Baloetsjistan van 16…

Pakistan: geen aandacht voor wie werkt

Op 8 februari 2024 zijn er verkiezingen in Pakistan, maar bij de arbeiders valt er voorlopig niet veel enthousiasme te bespeuren. Dit heeft deels te maken met de onzekerheid…

De wereld met Trump

You May Also Like

×