De Pakistaanse president Arif Alvi benoemde donderdag luitenant-generaal Asim Munir tot opperbevelhebber van het leger. Gezien de cruciale rol van het leger in Pakistan, is dat een politiek topambt. Naar die aanstelling werd dan ook al maanden uitgekeken.
Mobilisatie
De president pleegde vooraf overleg met Imran Khan, de in april afgezette premier die momenteel een grootscheepse campagne voert voor vervroegde verkiezingen en tegen de grote rol van het leger in de politiek. Voor zaterdag mobiliseert hij zijn aanhangers voor een massale sit-in aan het legerhoofdkwartier in Rawalpindi.
Imran Khan betwistte onmiddellijk al de aanstelling van de nieuwe legerchef omdat hij daarin de invloed zag van huidig premier Shehbaz Sharif. Die leidt een coalitie van partijen die Khan in april tot ontslag dwong. Volgens Khan zaten de VS en legerleider generaal Qamar Javed Bajwa achter zijn afzetting.
Nochtans was Iman Khan toen hij premier werd, een trouwe bondgenoot van generaal Bajwa. Hij werd zelfs diens marionet genoemd. Toen Khan zelf een kandidaat voorstelde aan het hoofd van de zeer invloedrijke militaire inlichtingendienst ISI, botste hij met Bajwa. Dat was het begin van een taaie vijandschap.
Fortuin
Die generaal komt nu sterk in het gedrang met onthullingen over het fortuin dat zijn familie vergaard heeft in de zes jaar dat hij aan het hoofd stond van het leger. FactFocus dat die onthullingen brengt, is nu in Pakistan geblokkeerd. Premier Sharif beval een grondig onderzoek, niet naar de feiten maar naar het lek.
Voor Imran Khan is dat gesneden brood in zijn campagne om weer aan de macht te komen. Hij krijgt alvast massa’s aanhangers op de been, met opvallend veel jongeren die oor hebben naar zijn aantijgingen over corruptie en over de macht van de legerleiders.
Het leger deed al drie keer een staatsgreep (1958, 1977, 1999) en bleef telkens voor tien jaar of iets meer aan de macht. Daarbuiten speelt het een beslissende rol in de buitenlandse politiek, o.m. rond de relaties met grote vijand India. En het bepaalt al 40 jaar de enorme rol van Pakistan in Afghanistan, met meer dan 25 jaar de beslissende steun aan de Taliban.