Oxfam, ‘Palestijnse’ olijfolie en zataar

Het discussiestuk van Lucas Catherine “Waarom ik ‘Palestijnse’ olijfolie en zataar van Oxfam boycot” en het antwoord van Elke Vanlerberghe (zie Uitpers, nr. 72, februari 2006), kregen twee reacties, die hier volgen.

Zelf al ongeveer 25 jaar wereldwinkelier moet ik toegeven van ook erg argwanend te staan tegenover de verkoop van Palestijnse producten bij een organisatie waarvan de leiding niet in handen is van Palestijnen. Ik ben een fan Lucas Catherine en zijn boeken maar wil ook geloven dat de joodse mensen die aan het hoofd staan van de organisatie mensen zijn die het goed menen met de Palestijnen. Langs de andere kant komt misschien ook wel zoals Lucas zegt een soort paternalisme om het hoekje kijken bij dergelijke initiatieven.Ik weet ook dat wie als jood echt opkomt voor de Palestijnen verketterd word als verrader van de joodse belangen. Dat is hier zeker niet het geval en dat sterkt mij dan in de idee dat de zaak eerder de joodse dan de Palestijnse zaak dient, hoe sympathiek die joodse mensen die de leiding hebben dan ook mogen zijn. Ik twijfel dus en wacht af.

Noël Vanglabeke

Uit het antwoord van Elke blijkt helaas niet waarom de etiketten van de producten geen vermelding maken van de Palestijnse afkomst…

Michael  Lebaigue

(Uitpers, nr. 73, 7de jg., maart 2006)

Deel dit artikel

Visited 181 Times, 1 Visit today