12 July 2021

Over “gekleurd racisme”

“Espèce de négresse, sale Noire, personne te touche grosse chienne, tu pues la pisse. Pendant 800 ans on vous a vendus comme du bétail, comme du maïs, nous, les Algériens” (Smerige negerin, vize zwarte, niemand komt aan u dikke teef, ge stinkt naar pis. 800 jaar hebben wij, Algerijnen, u verhandeld als vee, als maïs”.

Deze grove tekst werd voorgelezen op een proces in het Franse Pontoise waar Mourad D. tot twee jaar cel werd veroordeeld wegens racisme en het goedpraten van slavenhandel. Die beledigingen waren gericht tegen een, blijkbaar zwarte, vrouw die met haar camera vastlegde hoe de beklaagde, die zichzelf als Algerijn voorstelde, een zwarte Afrikaan aan het aftroeven was.

Deze uitspraak van bovenvermelde Mourad herinnert aan de pijnlijke geschiedenis van slavenhandel in pre-koloniaal Afrika,die dus niet het werk was van blanke (“witte”) kolonialisten. Slavenhandel is zoals racisme en xenofobie een nogal universeel verschijnsel geweest.

Geen exclusiviteit

Racisme onder “niet-witte mensen” is een alledaags verschijnsel dat ook in onze contreien opduikt. “Sales cafards”, smerige kakkerlakken, hoor je medeburgers van Magrebijnse afkomst soms naar zwarte Afrikanen roepen. Zelf heb ik een Afrikaan uit Ivoorkust eruit gegooid toen hij meldde dat hij ging eten bij “les bougnoules. Les bougnoules? Het bleek om een Algerijns restaurant te gaan. “Ce sont quand-même des gens inférieurs, méprisables” lichtte hij de term toe. (minderwaardige, verachtelijke lieden)…

Waarom naar dat proces verwijzen? Om eraan te herinneren dat racisme geen exclusief “wit” verschijnsel is, al hebben talrijke reacties na de voetbalnederlaag van Engeland tegen Italië er toch weer aan herinnerd hoe levendig en wijdverbreid dat racisme wel is. En in Frankrijk is het racisme komende van “witten” een groot veelvoud van wat in dat proces aan bod kwam. Op de zender CNews kunnen uitgesproken racisten als Eric Zemmour dagelijks rassenhaat prediken zonder daar veel last van te hebben. ILntegendeel, nu komt de populaire adiozender Europe 1 ook in dat vaarwater.

Maar racisme en xenofobie zijn zeker niet alleen blank (“wit”). In India klagen donkere zuiderlingen vaak over het racisme van “blankere” landgenoten die meestal ook in hogere kasten zitten. In China en andere landen van het Verre Oosten zijn zwarte Afrikanen vaak voorwerp van niet alleen discriminatie, maar zelfs van agressie. De lijst is zeer lang en bijlange niet altijd blank.

Zie ook:

Maghreb worstelt met racisme

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 270 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×