Het Nicaraguaanse Ortega-Murillo- regime is op voet van oorlog met de katholieke Kerk. Nadat het vorige maand al 18 Moeder Teresa’s of nonnen van de Missionaries of Charity het land had uitgewezen (https://www.uitpers.be/ortega-ligt-nu-ook-al-overhoop-met-moeder-teresa/ brak de politie begin augustus een kerk binnen in Sébaco, een stadje in het departement Matagalpa. Doel van de operatie: confiscatie van de faciliteiten van Radio Católica de Sébaco. Uriel Vallejos, pastoor van divina Misericordia in Sebaco, weigerde hen de toegang. Een zwerm politieagenten, sommigen in oproeruitrusting, arriveerde snel. De pastoor riep vervolgens via twitter de gelovigen op om de kerk te komen beschermen. De politie loste vervolgens schoten in de lucht en gooide traangasgranaten naar de menigte gelovigen die hun woede schreeuwden. Sommigen werden mishandeld door politie en fanatici van het regime. De hele operatie werd gefilmd door de bewakingscamera’s van de kerk. De pastoor en trouwe vluchtelingen in de parochie filmden de beelden die door de bewakingscamera’s werden uitgezonden.
Vijf andere katholieke radiostations in het departement Matagalpa zijn intussen ook verhinderd om nog uit te zenden: “Radio Hermanos”, “Radio Nuestra Señora de Fátima”, “Radio Alliens”, “Radio Monte Carmelo” en “Radio San José”, allemaal beheerd door het bisdom Matagalpa.
Dissidente Sandinisten, boeren- en studentenleiders, onafhankelijke journalisten, feministische activisten, mensenrechten- en milieuverdedigers, … bijna allemaal zitten ze in de gevangenis of in ballingschap. Niemand durft zijn stem te verheffen in het land, behalve een paar mensenrechtenverdedigers zoals de onvermoeibare Vilma Núñez, advocaten zoals de bewonderenswaardige Yonarqui Martínez en enkele priesters en bisschoppen. In feite is de katholieke kerk de enige georganiseerde kracht geworden die het regime in het land uitdaagt.
Het wordt steeds duidelijker: het regime wil de Kerk het zwijgen opleggen. “De regering wil een stille kerk”, zei Rolando José Álvarez, de bisschop van Matagalpa en hoofd communicatie voor de bisschoppenconferentie. Zijn uitspraken werden hem niet in dank afgenomen, want sinds enkele dagen is zijn woning een gevangeniscel geworden en kijkt de bisschop tegen een gewapende politiemacht aan. Hij wordt er nu van beschuldigd ‘via sociale netwerken aan te sporen om geweld te gebruiken en om tweeddacht in de plaatselijke gemeenschap te zaaien met de bedoeling de Nicaraguaanse staat te ondermijnen’. En de paus? De heilige man doet vooralsnog alsof zijn neus bloedt.