’“Les Fossoyeurs”, de doodgravers

De aandelen van Orpéa zakten op één dag met 16%. Dat gebeurde op 24 januari, de dag waarop in de krant Le Monde een lang uittreksel verscheen uit het boek ‘Les Fossoyeurs’. Fossoyeur: doodgraver. Het boek is van Victor Castanet,een journalist die drie jaar het reilen en zeilen bij Orpéa naging en tot onthutsende vaststellingen kwam. Orpéa is bedrijvig in 23 landen met 1156 vestigingen, waaronder ook tientallen bij ons.

Bejaardenzorg? Van veel zorg is volgens het onderzoek geen sprake, wel van zware uitbuiting van personeel en gasten van deze privé Ehpads, de Franse woonzorgcentra. Ehpad staat voor “Etablissements d’hébergement pour personnes agées dépendantes”.

‘Les Fossoyeurs” (Fayard, 22,90 €) draagt als ondertitel ‘Enquête sur le business du grand age’. Business, want dat is waar alles om draait bij Orpéa, aldus de auteur. Orpéa verweert zich door onder meer te zeggen dat de beschuldigingen op te beperkt onderzoek zijn gebaseerd en te veralgemenend zijn.

Oud bejaard zeer

Maar dat onderzoek bevestigde wat men al eerder wist: dat de commercialisering van de rusthuizen, en de daarmee gepaard gaande winsthonger van de aandeelhouders, tot erbarmelijke toestanden leidt.
De Franse regering heeft Orpéa alvast ter verantwoording geroepen. Beter laat dan nooit, maar waarom moest er gewacht worden op een journalistieke enquête om te weten wat er in die Ehpad gebeurde. Onder meer de vakbond CGT klaagt dat al jaren aan.

President Emmanuel Macron beloofde eerder een groot plan voor deze bevolkingsgroep (bejaard en hulpbehoevend), maar daar is nog altijd niets van in huis gekomen. Tot genoegen van de privébedrijven, zoals Orpéa.

Orpéa heeft ook een 60-tal centra in België. Met de privatiseringsdrang van sommige steden en gemeenten kunnen er dat nog een pak meer worden. De privatisering van het Zorgbedrijf Antwerpen deed vorig jaar heel wat stof opwaaien (zie: https://www.apache.be/gastbijdragen/2021/05/10/privatiseringsdecreet-zorg-als-vastgoedinvestering).

En is men al vergeten wat Amnesty International in 2020 over onze WZC zei: https://www.amnesty-international.be/woonzorgcentra. Daarin had Amnesty het zeer duidelijk over discrimnatie. Wat vindt Unia, centrum ter bestrijding van discriminaties, daarvan?

Print Friendly, PDF & Email