INTERNATIONALE POLITIEK

Opsteker voor Modi

Image

Bij verkiezingen in vijf Indiase deelstaten, wint de Bharatiya Janara Party (BJP) van premier Narendra Modi in drie staten van de “Hindi-belt” (waar Hindi wordt gesproken). noordelijke. Daaronder Rajasthan dat in handen was van de Congrespartij. Deze laatste wint wel in de zuidelijke staat Telangana (Hyderabad).

De hindoenationalistische BJP versterkt daarmee haar positie in de ‘Hindi-belt’, een groot deel van het noorden. Naast Rajasthan verdringt ze de Congrespartij ook van de macht in Chhattisgarh en bevestigt ze haar positie in Madhya Pradesh (Bhopal).

De BJP heeft in die Hindi-belt nog nauwelijks concurrentie. In het zuiden daarentegen krijgt deze uiterst-rechtse partij moeilijker voet aan de grond. Ze verloor eerder dit jaar aan de Congrespartij in de belangrijke deelstaat Karnataka.

INDIA

Voor de Congrespartij is de overwinning in Telangana een magere troost. De partij zal vandaag overleg plegen met de andere partijen waarmee ze eerder dit jaar een electorale coalitie sloot, INDIA, met het oog op de parlementsverkiezingen in het voorjaar van 2024. In het licht van de deelstaatverkiezingen, ziet het er niet goed uit voor de oppositie.

Modi pakt uit met de grote economische groei van de voorbije jaren. Hij maakt ook volop gebruik van zijn internationale rol, onder meer als voorzitter dit jaar van de G20. De top in Delhi was gelegenheid voor een grootscheepse propagandacampagne rond zijn persoon. Ook zijn aanwezigheid op COP 28 werd door de Indiase media, die in grote meerderheid erg volgzaam zijn tegenover Modi, dik in de verf gezet.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Modi haalt slag niet thuis

De herziening van de grondwet van India is niet voor morgen. Premier Narendra Modi en zijn uiterst-rechtse Bharatiya Janata Party (BJP) grijpen in de verkiezingen naast de daarvoor vereiste…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×