INTERNATIONALE POLITIEK

Oppositie in Taiwan struikelt over peiling

Image

Er was even goed nieuws voor Peking: de oppositie zou in Taiwan naar de presidentsverkiezingen van 13 januari 2024 trekken met één kandidaat.  Dat was slecht nieuws voor de regerende DPP (Democratische Progressieve Partij) die pleit voor een onafhankelijk Taiwan, terwijl de oppositie goede relaties wil met de Volksrepubliek. Maar de twee grote oppositiepartijen werden het zaterdag niet eens over de statistische methode om te bepalen welke kandidaat de beste kansen heeft. Dus voorlopig althans geen eenheid. De tijd dringt, de kandidaturen moeten vrijdag binnen zijn.

President Tsai Ing-wen, DPP,  kan zich geen kandidaat meer stellen, ze was staatshoofd sinds 2016. Tijdens haar ambtsperiode zijn de relaties met de Volksrepubliek er merkelijk slechter op geworden. De DPP staat immers voor een onafhankelijk Taiwan. Haar kandidaat is vice-president William Lai.

De Kuomintang (KMT), tot 2016 dé machtspartij, blijft daarentegen zweren bij het ‘één China’ – die fictie liet Taipei toe tot 1971 de Chinese zetel in de VN, Veiligheidsraad incluis, in te nemen. Nu pleit de Kuomintang vooral voor een pragmatische relatie met de Volksrepubliek zoals in 1992 vastgelegd in een gemeenschappelijke verklaring rond “één China”.

De  KMT had Hou Yhi naar voor geschoven als kandidaat-president. Maar die doet het niet goed in de peilingen, hij liep zelfs iets achter op de kandidaat van de Taiwan Volkspartij, Ko Wen-je. Die doet het veel beter bij de jongeren. Ko is ook voor een pragmatische relatie, maar wil niet zover gaan om over “één China” te spreken – dat is bij de Taiwanezen niet populair. Hij heeft het over vaagweg familiebanden.

Pekings keuze

Ex-president Ma Ying-jeou van de KMT zag die verdeeldheid met lede ogen. Door zijn bemiddeling kwamen de twee ploegen, Hou en Ko, vorige week overeen de krachten te bundelen. Edoch, met wie als kandidaat? Dat zouden ze overlaten aan statistische experts die zouden peilen welke kandidaat de beste troeven heeft. Hou en KO zworen zich bij die uitspraak neer te leggen. Maar hun ploegen werden het niet eens over de manier waarop werd gepeild. Wordt vervolgd.

Ex-president Ma werd in mei in de Volksrepubliek met grote honneurs ontvangen. Het ligt voor de hand dat de komende presidentsverkiezingen er een onderwerp van gesprek waren. Peking maakt met zijn militaire manoeuvres rond Taiwan duidelijk dat oorlog naderbij komt als de DPP weer wint. De voorkeur gaat uit naar de oppositie, liefst de KMT.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Taiwan gesteld op status-quo

William Lai is tegen de zin van Peking nu toch president van Taiwan. De leiders van de Volksrepubliek zoeken troost bij de verminderde steun voor een onafhankelijk Taiwan die…

Print Friendly, PDF & Email

Taiwans moeilijke keuze

Kiest Taiwan op 13 januari voor oorlog of vrede? Zo karikaturaal ligt het gelukkig niet voor de Taiwanezen die dan een nieuwe president kiezen. Peking geeft alleszins de voorkeur…

Print Friendly, PDF & Email

Taiwan, een Chinese obsessie

Dit boek, Taïwan, une obsession chinoise van Jacques Gravereau komt op een goed moment: na de uitschakeling van de democratie in Hongkong (2020) en de Russische inval in Oekraïne(2022), lijkt het…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×