22 September 2022

Opleiding militairen Oekraïne

Sinds juni heeft Groot-Brittannië al 5000 Oekraïners naar het eiland gehaald om hen een militaire opleiding te geven. Tegen het einde van het jaar is het streefdoel 10.000, zo niet meer. Volgens de Britten kunnen zij er zoveel trainen als Oekraïne wil sturen.

De Franse inspanning steekt hier schril tegen af: 40 opleidingen sinds het begin van de Russische invasie. Volgens een Franse woordvoerder zijn de Franse opleidingen wel beter! En vooral: de Franse president Emmanuel Macron wil een ‘evenwichtige’ benadering van het conflict, en een lijn met Poetin openhouden.

Zo eensgezind is de NAVO dus niet. In Europa zijn er heel wat stemmen die niet volledig onder de Amerikaanse paraplu gedrukt willen worden, of die na de oorlog ook nog zaken met Poetin willen doen.

Dat werpt ook een ander licht op de Britse inzet: is de Britse ijver uitsluitend gericht tegen Rusland, of willen de Britten tussendoor ook de EU uit elkaar spelen, om zo meer kaarten in handen te hebben en van de Brexit een succes te maken?

Europese lidstaten zoals Zweden, Denemarken, Finland, Litouwen en Nederland hebben alvast besloten zich aan te sluiten bij het Britse opleidingsprogramma.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Frank Slegers
×