INTERNATIONALE POLITIEK

Open jacht op Koerden

Image
Boze Koerden betogen in Parijs

In Parijs vallen bij het kantoor van het Koerdisch Democratisch Centrum, drie doden en drie gewonden. Het werk van een 69-jarige racist, van iemand die lukraak vreemdelingen aanvalt, aldus de politie. Racisme is dodelijk, dat wisten we al langer.

De Koerdische militanten zijn ervan overtuigd dat het niet zomaar om racisme gaat. De man heeft immers zeer bewust het Koerdisch centrum uitgekozen, hij is zeer bewust ook een Koerdisch restaurant en een Koerdische kapperszaak binnengevallen. En het is in Frankrijk (en in de wereld) niet de eerste keer dat Koerdische militanten het doelwit zijn van gerichte moorden. In 2013 werden drie militanten van de Koerdische vrouwenbeweging koelbloedig vermoord. De dader bleek nauwe banden te hebben met de Turkse geheime dienst MIT. De Koerden klagen dat politie en justitie nog gene klaarheid hebben geschapen.

Onder de drie doden van nu is er ook weer een militante van de Koerdische vrouwenbeweging, Emine Kara. Een ander slachtoffer is de zanger Mir Perwer. Kara had volgens het Koerdisch Centrum politiek asiel gevraagd in Frankrijk, wat geweigerd was. Ze was daarop in beroep gegaan.  Kara had in Syrië onder meer meegevochten tegen IS.

Medeplichtige laksheid

De Koerdische organisaties verwijten de meeste Europese regeringen volslagen laksheid in de bescherming van Koerdische gemeenschappen. Ze vrezen het ergste voor de Koerden in Zweden. De Turkse president Erdogan blijft immers dwars liggen bij de aansluiting van Zweden tot de Navo. Hij eist de uitlevering van tientallen Koerden als losprijs. Wat hen in Turkije zou te wachten staan, is erg duidelijk.

Zweden heeft zoals tal van Europese landen de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, op de lijst van terreurbewegingen geplaatst. Daarmee geven ze de Turkse ultra’s een wapen in handen. De Koerdische betogers in Parijs hebben massaal vlaggen van de PKK meegedragen om hun vertrouwen in de PKK duidelijk te maken.

Verdrukking

Tegelijk hebben de Koerden het bijzonder zwaar te verduren in Irans Koerdistan waar het verzet tegen de militaire theocrratie sinds half september het felst is. In die regio is de repressie nog wreder dan in de rest van het land. Ook artsen en verplegend personeel die gewonde actievoerders durven verplegen worden opgepakt voor “vijandschap tegen God”, strafbaar met openbare executie. Vanuit Iran worden nog altijd Koerdische vluchtelingenkampen in Irak bestookt. Koerdische vluchtelingen zijn nergens veilig.

In het noorden van Syrië voeren door Turkije gesteunde jihadisten raids uit op de Koerdische gebieden, terwijl de Turkse strijdkrachten in het noorden van Irak zelf jacht maken op Koerden.
Zie: https://www.uitpers.be/dreiging-nieuw-turks-grondoffensief-in-noord-syrie-nog-altijd-niet-van-de-baan/

In Turkije heeft Erdogan de aanslag van half november in Istanbul tegen alle aanwijzingen in, in de schoenen geschoven van de PKK. Het zoveelste voorwendsel om de repressie tegen de Koerden op te drijven.

Op veel internationale solidariteit moeten de Koerdische bewegingen niet rekenen. De Syrische Koerden worden er zelfs in complotsites van beschuldigd “huurlingen” te zijn van Washington, want ze hebben toch steun van de VS om Daesh (IS) in toom te houden? En in Europa is het etiket “terreurbeweging” op de PKK voor veel regeerders voldoende om de Koerden aan hun lot over te laten.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Politieraid tegen Koerdische zenders

Een reactie na inval in Denderleeuw Wil men in West-Europa de Koerdische democratische stem definitief de mond snoeren? Is er ooit enig bewijs geleverd van gevaar voor terroristische activiteiten…

Print Friendly, PDF & Email

Nieuwe start voor de pro-Koerdische beweging: HDP wordt HEDEP

De pro-Koerdische HDP-partij, die de democratische en Koerdische oppositie in Turkije verenigt, veranderde tijdens haar vierde congres haar naam in HEDEP. Voor de basis is de continuïteit verzekerd, maar…

Print Friendly, PDF & Email

Turkije bombardeert Noord-Syrië

Niet alleen in en rond Gaza laait het geweld op. Een week voor de inval van Hamas in Israël lanceerde het Turkse leger een militaire operatie in het noorden…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Guatemalteekse regering focust op plattelandsbevolking

Bernardo Arévalo schopte het half januari dit jaar met de hakken over de sloot tot president van Guatemala. Zijn electorale tocht naar de politieke macht werd langs alle kanten…

Print Friendly, PDF & Email

Europees uiterst-rechts in grote herschikking

“Ik wil samenwerken met Meloni” (Ursula) Marine Le Pen breekt nu uitdrukkelijk met het Duitse AfD, terwijl ze in Madrid deelnam aan een extreem-rechtse top georganiseerd door het zeer…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email
Armoede uitgelegd aan mensen met geld

You May Also Like

×