22 January 2021

“Op prestige staat geen prijs” (Erdogan)

Uit het officiële Turkse investeringsprogramma blijkt dat het nieuwe presidentiële zomerpaleis en het nieuwe winterpaleis minstens 86 miljoen euro gaan kosten. Daar is in het licht van de economische en sociale crisis in Turkije, nogal wat kritiek op. Maar president Recep Tayyip Erdogan heeft dergelijke bezwaren al eerder weggewuifd: “op prestige staat geen prijs”.

De representatiekosten vliegen de pan uit, terwijl zoveel mensen werkloos, hongerig en arm zijn, aldus de krant ‘Sozcu’. De afwerking van de twee nieuwe paleizen zal volgens plan iets meer dan 86 miljoen euro kosten. In Marmaris komt een zomerpaleis dat veel meer zal kosten dan geraamd omdat er allerlei extra’s zijn bijgekomen. Het winterpaleis komt in Ahlat, aan een meer in het oosten van het land.

Annex

Bovenop voorziet het programma ook 9 miljoen euro voor een annex bij het bestaande gigantische presidentieel paleis, een ander symbool van Erdogans grootheidsdrang. Hoeveel dat paleis gekost heeft, is staatsgeheim – het was oorspronkelijk beraamd op iets meer dan 500 miljoen euro, maar vermoedelijk is dit meer dan het dubbele geworden. Er is een grote conferentieruimte, een bibliotheek met 5 miljoen boeken, een moskee, bunkers en 1150 kamers.

Erdogan vond na zijn verkiezing tot president in 2014, dat het bestaande presidentieel Cankaya paleis niet meer beantwoordde aan het prestige van de functie van president, maar nog wel voldeed aan dat van de premier.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 623 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×