INTERNATIONALE POLITIEK

Oostenrijk: succes uiterst-rechts en communisten

Image

De uiterst-rechtse FPÖ en de communistische KPÖ waren vorige zondag de grote winnaars van de regionale verkiezingen in Salzburg. Het succes van de FPÖ komt er na enkele andere recente zeges. De communisten boekten eerder al zeges in Stiermarken; in Graz werd de communiste Elke Kahr in november 2021 tot burgemeester gekozen.

De FPÖ haalt in Salzburg bijna 26 %; een winst van 7%, waarmee ze in de buurt komt van de conservatieve ÖVP (30%) en vóór de sociaaldemocratische SPÖ, 18%. Merkwaardig is wel dat de communistische KPÖ stijgt van 0,4% naar bijna 12% en ineens 4 zetels wint in het regionale parlement.

In januari verloor de ÖVP in Neder-Oostenrijk haar volstrekte meerderheid. Ze verloor vooral aan de FPÖ die daar bijna 10 % won en met 24 % op de tweede plaats kwam, vóór de SPÖ. ÖVP en FPÖ vormden daarop een coalitie. In maart won de FPÖ ook, weliswaar bescheiden, in Karinthië waar ze met 24,5 % tweede werd, na de SPÖ die 39% haalde, een fors verlies van bijna 10 %.

Nationaal

De FPÖ kende een grote terugval na haar successen eind vorige en begin deze eeuw (27% nationaal in 199) die haar van 2000 tot 2005 in een regering brachten met de conservatieve ÖVP (lid van EVP). Ze regeerde opnieuw met de ÖVP van 2017 tot 2019. Sindsdien wordt Oostenrijk bestuurd door een coalitie van ÖVP en Groenen.

Volgens jaar worden in Oostenrijk nationale verkiezingen gehouden. Momenteel wordt Oostenrijk geregeerd door een coalitie van rechtse ÖVP en de Groenen. Er wordt verwacht dat die volgens jaar geen meerderheid meer zullen hebben. Zowel uiterst-rechts als communisten zouden daarentegen gevoelig winst boeken. Dat zou de KPÖ mogelijk over de kiesdrempel van 5% tillen om in het parlement te kunnen zetelen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Wennen aan uiterst-rechts?

Wenen 17 jaar geleden: de uiterst-rechtse FPÖ treedt samen met de conservatieve ÖVP (lid van EVP) in de Oostenrijkse regering. Onmiddellijk na het aantreden van die coalitie betogen in…

Print Friendly, PDF & Email

Mitteleuropa(slot) Een rijkgeschakeerd rechts profiel

Laten we Centraal-Europa etnisch zo homogeen mogelijk houden, lijkt het devies van leiders en een groot deel van de bevolking. Geen migranten dus. Tegelijk is er een sterke stroming…

Print Friendly, PDF & Email

Mitteleuropa (4) Geschiedenis als politiek wapen

Geschiedenis, kennis van het verleden. De meer democratische regimes van Europa hechten er nog weinig belang aan, te oordelen naar de leerprogramma’s. In Centraal-Europa daarentegen hechten de voorvechters van…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×