3 November 2023

Oorlog tegen Armeniërs is al ‘vergeten’

Etnische zuivering Nagorno-Karabach , amper zes weken geleden

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is bezorgd dat de Russische oorlog tegen zijn land door de Gaza-oorlog uit de aandacht wordt verdrongen. Een andere oorlog, die van de Azerbeidzjaanse troepen tegen de Armeniërs van Nagorno-Karabach (Artsach) lijkt nog veel verder weg. Het is amper een goede maand geleden, maar buiten de Armeniërs zelf is er bijna niemand die zich om de slachtoffers bekommert.

In september verjaagden de troepen van de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev in één week tijd 120.000 Armeniërs uit hun huizen. Dat is een grondige etnische zuivering, een waar de Israëlische haviken van dromen: alle Palestijnen weg uit “Groot-Israël”, van de rivier tot de zee. Maar noch Europa noch de rest van de wereld stak toen een vinger uit tegen deze moorddadige etnische zuivering, militair ondersteund door Turkije en Israël.

Wie ruikt gas?

Wat is er dan gebeurd met het zogenaamde ‘moreel kompas’ van de westerse leiders tegenover de huidige etnische zuiveringen? Kan dat in geval van Nagorno-Karabach maar iets te maken hebben met de gasakkoorden die de EU met Alijev afsloot om het Russisch gas te vervangen? Dat Alijev Rusland helpt om de westerse sancties te omzeilen, speelt dan misschien weer mee in de opvallend afwezige houding van de Russische leiders in wie Armeniërs tot voor kort beschermers zagen.

Laten we dat allemaal maar rusten, denken de kopstukken van de EU, en ze bieden hun goede diensten aan om onderhandelingen op gang te brengen. EU-voorzitter Charles Michel is wel ontgoocheld dat Alijev hem eerder met beloften voor de gek heeft gehouden. Maar dat is voor herhaling vatbaar.

Genocide

De Armeniërs vragen zich dan ook af op wie ze zullen kunnen rekenen als Alijev op zijn elan verder gaat en Armenië zelf aanvalt. Azerbeidzjan heeft immers territoriale aanspraken. Het wil een “corridor” dwars door Armenië naar de Azerbeidzjaanse enclave Nachitsjevan waaruit honderd jaar geleden al 50.000 Armeniërs werden verdreven. En op recente kaarten staat het zuiden van Armenië ingekleurd als Azerbeidzjaans.

Nu Alijev merkt hoe straffeloos etnische zuiveringen kunnen gebeuren, waarom zou hij dan aarzelen. Hij kan dan maar verder gaan met de in 1915 ingezette Armeense genocide ten tijde van het Ottomaanse rijk. Met toen tussen 600.000 en 1,5 miljoen doden.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 17 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×