INTERNATIONALE POLITIEK

Oorlog Oekraïne splijt Bulgarije

Image

De verkiezingen van 2 oktober, de vierde op rij, hebben de politieke impasse in Sofia niet doorbroken; President Roemen Radev heeft de leider van de grootste partij, Bojko Borissov van Gerb (EVP) nog geen opdracht gegeven een regering te vormen. Radev en Borissov ruzieën over het leveren van wapens aan Oekraïne, een grote splijtzwam in de Bulgaarse politiek.

Ex-premier Borissov was als winnaar uit de verkiezingen gekomen, met 25% van de kiezers – van wie slechts 39% was opgedaagd! De partij ‘Verandering’ van Kiril Petkov, uittredend premier die in juni een vertrouwenstemming verloor, zakte naar 20% en 53 (-14) van de 240 zetels. De Beweging voor Rechten en Vrijheden, die de Turkse minderheid vertegenwoordigt, 13,7%, de uiterst-rechtse Wedergeboorte10,2 % en de SP 9,3%. Deze twee laatste zijn uitgesproken pro-Russisch.

“Oorlogsstokers”

De coalitiegesprekken worden doorkruist door de discussie rond het leveren van wapens aan Oekraïne, iets waartoe de Navo en de EU hebben opgeroepen. President Radev (SP) is daar een felle tegenstander van, terwijl Borissov als lid van de EVP wel wapens wil leveren. Volgens Radev hebben zowel Navo als EU begrip voor de Bulgaarse weigering.

De president verwijt Borissov dat hij tijdens zijn premierschap (2009-2021) heeft nagelaten de Bulgaarse strijdkrachten te moderniseren. Alleen al daardoor zijn we niet in staat wapens te leveren, aldus Radev. De president noemde de kleine Democratische Partij, die aandringt op leveren, “oorlogsstokers”. Volgens sommige media zou Bulgarije via derde landen toch munitie leveren aan Oekraïne.

Daar noch Borissov noch Petkov veel kans maken een coalitie te vormen die een meerderheid heeft, is de kans groot dat de Bulgaren in de lente van 2023 nogmaals naar de stembus worden geroepen. Met het risico dat de opkomst nog verder daalt.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bulgaren (alweer) naar stembus

De Bulgaren zullen op 9 juni niet alleen hun afgevaardigden in het EU- maar ook in het nationaal parlement kunnen kiezen. Hoeveel zullen nog zin hebben om voor de…

Print Friendly, PDF & Email

De rafelrand van de EU: Bulgarije

De oorlog in Oekraine zuigt alle aandacht voor de andere staten langs de Europese Oostgrens weg. Of het moeten Polen en Hongarije zijn, twee notoir eigenzinnige lidstaten van de…

Print Friendly, PDF & Email

Brussel legt Bulgarije kabinet op

Bulgarije heeft na vijf parlementsverkiezingen in twee jaar een nieuwe regering met een parlementaire meerderheid – 132 parlementsleden van de 201 gaven haar het vertrouwen. Een compromis tussen de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×