INTERNATIONALE POLITIEK

Ontploffingsgevaar in Pakistan

Image

In Pakistan is de spanning dinsdag erg opgelopen na de arrestatie van oppositieleider en ex-premier Imran Khan. Het was een paramilitaire groep, de Rangers, die hem oppakte bij de rechtbank. Khan voert al meer dan een jaar tegen zijn afzetting die hij wijt aan de legerleiding en de VS. Onmiddellijk na die arrestatie kwamen massa’s aanhangers van Khan in diverse steden de straat op.

Khan stond terecht in de Al Qadir Trust zaak. Hij en zijn echtgenote worden ervan beschuldigd van een vastgoedfirma geld en landerijen te hebben gekregen toen hij premier was. Dat zou in ruil geweest zijn voor het toedekken van illegaal geldverkeer vanuit Londen.

Populair

Khan is de leider van de PTI die na de verkiezingen van 2018 aan de macht kwam, maar een jaar geleden in de minderheid werd gesteld nadat parlementsleden overliepen. Sindsdien wordt Pakistan geregeerd door de twee vroegere grote machtspartijen, de Moslim Liga van premier Shehbaz Sharif en de Pakistaanse Volkspartij (PPP).

De ex-premier, die als cricket-kampioen een nationale held werd, voert sindsdien een grootscheepse campagne om verkiezingen uit te schrijven. De economisch-financiële situatie is erg benard; en alhoewel Khan daar zelf veel schuld aan heeft, wordt toch vermoed dat hij verkiezingen zou winnen. Zijn PTI won alleszins diverse tussentijdse en lokale verkiezingen.

Amnesty International riep de Pakistaanse autoriteiten dinsdag op om het mobiele Internet, dat kort daarvoor werd onderbroken, te herstellen. Er was niet langer toegang tot Twitter, Facebook en YouTube. De overheid wil beletten dat aanhangers van Khan via ‘sociale media’ oproepen om te demonstreren.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Pakistaanse kiezers volgen legerbevelen niet op

“It was strange, and it lasted just a few moments. But it felt like democracy.” (Het was eigenaardig, en het duurde slechts ogenblikken. Maar het gaf een gevoel van…

Print Friendly, PDF & Email

Het grensconflict Pakistan Iran : de achtergrond

De Pakistaanse luchtmacht doodde op 18 januari ten minste negen mensen in een grensstad in Iran. Het was een antwoord op de raketaanval van Iran op Baloetsjistan van 16…

Print Friendly, PDF & Email

Pakistan: geen aandacht voor wie werkt

Op 8 februari 2024 zijn er verkiezingen in Pakistan, maar bij de arbeiders valt er voorlopig niet veel enthousiasme te bespeuren. Dit heeft deels te maken met de onzekerheid…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×