INTERNATIONALE POLITIEK

Ontgroenende EU

Image
Prsident Macron en de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch openen le Salon de 'Agriculture 2025 in Parijs. Vorig jaar was de opening niet zo rustig

In de aanpak van pesticiden moeten we erg flexibel zijn, er mag niet teveel druk op de boeren zijn. Dat verkondigt de EU-commissaris voor Landbouw Christophe Hansen. Deze soepelheid is het zoveelste teken dat de Europese Unie aan het ontgroenen is. Dat gebeurt onder druk van uiterst-rechts dat van de strijd tegen de Green Deal een van zijn spitspunten maakt.

De Luxemburger Hansen behoort tot de christendemocratische partij, deel van de EVP. Die EVP lonkt sinds de Europese verkiezingen van vorig jaar wel vaker naar uiterst-rechtse fracties om de Green Deal af te zwakken. Hansen kleedt dat in met redelijkheid: we moeten geen onkruidverdelgers verbieden als we geen alternatief hebben. Zoals het nu loopt zou het nog wel een tijdje kunnen duren eer de EU bevredigende alternatieven vindt.

Zoals voor glyfosaat waarvan het gebruik eind 2023 voor tien jaar werd verlengd. Pesticide Action Network Europe heeft eind vorig jaar het Hof van Justitie van de EU gevraagd dat ongedaan te maken, met onder meer het argument dat de Commissie “kritische wetenschappelijke bezwaren negeert”. In afwachting, en dat ook kan lang duren, is het “mogelijk kankerverwekkende glyfosaat” door de EU niet verboden.

Hansen beloof wel striktere regels op de invoer van landbouwproducten waarvoor bij ons verboden pesticiden zijn gebruikt. Boze boeren merken terecht op dat het niet kan dat de volksgezondheid ineens geen rol mee speelt bij ingevoerde producten, onder meer uit de VS. .

Onvrede uitbuiten

Uiterst-rechtse partijen zijn een jaar geleden op de brede onvrede bij veel boeren gesprongen om allerlei regels aan te vallen, onder meer in Nederland, Duitsland en Frankrijk. In dat laatste heeft de bij het uiterst-rechtse aanleunende Coordination Rurale bij de recente verkiezingen voor de departementale boerenvertegenwoordiging een doorbraak gekend. In enkele regio’s overvleugelen ze de stevig ingeplante FNSEA, de Franse ‘Boerenbond’.

In Frankrijk is er trouwens een breder offensief waaraan ook de rechtse partij Les Républicains volop mee,werkt. Samen met uiterst-rechts steunen ze de campagne tegenh ambtenaren van overheidsdiensten, vooral deze die wordt ingezet voor biodiversiteit.

De Franse Senaat stemde intussen begin deze maand in met een wetsvoorstel om neonicotinoïden weer toe te laten. Indien de Assemblée dat zou bekrachtigen betekent dat een ramp voor de bijen, en voor onze voedingsvoorziening, aldus de tegenstanders. Frankrijk was in 2018 het eerste land van de EU dat deze neonicotinoïde pesticiden verbood. Vooral de bietentelers dringen erop aan die weer toe te laten.

Relevant

DE MESTHOOP VAN HET EUROPEES LANDBOUWBELEID

“De boeren boeren behoeven niet te schrijven”. Met die slagvaardige zin voorzag de grote dichter Lucebert in de cyklus De Dieren der Demokratie (1951) profetisch de aanpak van de…

Franse boeren stellen honderd eisen

De Franse boeren zijn erg boos, daarom blokkeren ze Parijs en talrijke grote wegen. Boos op de regering, op de Europese Unie en haar Green Deal, op de grootwarenhuisketens,…

FIAN achter boerenprotest

Persmededeling Als organisatie die opkomt voor het recht op voedsel en de rechten van boer.inn.en, ondersteunt FIAN de protestacties van landbouwers in Europa en België. Om tegemoet te komen…

Netanyahu, Trump. Terroristen

You May Also Like

×