INTERNATIONALE POLITIEK

Onrust in Ecuador

Image

Nauwelijks één jaar nadat Guillermo Lasso tot President van Ecuador werd verkozen, o.m. met steun van een flink deel van de inheemse bevolking, is het hek weer van de dam.

CONAIE, de koepel van inheemse organisaties, diende bij de President een eisenpakket in met tien dringende vragen, o.m. voor de bevriezing van de brandstofprijzen, een moratorium op de schuldenlast, werk en betere arbeidsvoorwaarden, stopzetting van extractivistische activiteiten, tweetalig onderwijs en zelfbeschikking voor de inheemse volken, stopzetting van de privatisering van strategische sectoren, toegang tot hoger onderwijs, meer veiligheid.

Aan die eisen herkent men het beleid van de President die met de steun van bankiers, ondernemers en de hele rechterzijde een klassiek neoliberaal beleid voert. Dat kan niet verbazen, de man heeft ook nooit iets anders beloofd. Het is trouwens hetzelfde beleid als zijn voorganger, Lenin Moreno, heeft gevoerd.

Op 13 juni werd een nationale staking uitgeroepen en dat liep al gauw uit de hand. De noodtoestand werd uitgeroepen, het leger werd ingezet, de vakbonden en de studenten schaarden zich achter het protest, de voorzitter van CONAIE werd enkele uren opgepakt. De hoofdstad werd bezet.

Het is een harde confrontatie, veel erger dan de onlusten van 2019. En zoals al eerder in Bolivia gebeurde kwam ook hier een flink dosis racisme bij kijken. De inheemsen werden uitgemaakt voor criminelen en vandalen. Eén uitleg lag voor de hand: alleen ex-President Rafael Correa kon hier de sturende hand zijn.

Dit is erg kort door de bocht, want men zal zich herinneren dat veel van de inheemsen juist radikaal tegen elke vorm van ‘correísmo’ waren en dat vandaag ook blijven.

De verkiezingsstrijd vorig jaar ging tussen de winnende Guillermo Lasso, die het haalde met 52,36 % van de stemmen, en de jonge Andrés Arauz, die ongeveer 47 % haalde. Arauz was inderdaad de kandidaat van het ‘correísmo’ en kreeg de wind van voren, vooral vanuit Pachakutik, de politieke arm van de CONAIE. Yaku Perez die als derde uit de eerste ronde kwam, hield een fel betoog tegen alles wat volgens hem naar kolonialisme en eurocentrisme verwees (zie hier). Conaie riep uiteindelijk wel op om voor Arauz te stemmen, maar velen volgden dat niet.

Dit is het resultaat vandaag, en het blijft verbazen dat sommigen het verschil niet meer zien  tussen een sociaal-democraat en een neoliberaal. Het beleid van Rafael Correa mag dan op veel verzet zijn gestoten, hij heeft wel de VS-basis gesloten en Wereldbank, IMF en DEA de deur gewezen. Hij gaf politiek asiel aan Julian Assange. Met Guillermo Lasso is de levenstandaard achteruit gegaan, openbare diensten werden afgebouwd, het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale zekerheid gingen er op achteruit. Er is een overtreffende trap van repressie bereikt.

UNES, de partij van het ‘correísmo’, riep op om de President af te zetten en nieuwe verkiezingen te organiseren. Maar er is geen meerderheid in het Parlement en de rechtse partijen, inclusief Pachakutik, weigerden het verzoek te steunen. Liever het neoliberalisme dan dat het ‘correísmo’ terug komt!

Wat uit deze incidenten moet onthouden worden, eens te meer, is dat inheemsen lang geen homogene groep vormen en het fout is ervan uit te gaan dat ze allemaal een progressief en groen beleid voorstaan.

Afwachten hoe dit afloopt.

Relevant

Ecuador: een ja en een nee

Zoals voorspeld. President Noboa van Ecuador heeft zijn volksraadpleging grotendeels gewonnen, maar verloor op twee belangrijke economische punten. Er waren in totaal elf vragen waarvan de meeste te maken…

Chaos en geweld in Ecuador

Het was een lieflijk, vredig land. Het is op enkele jaren tijd een land van drugshandel en bijhorend geweld geworden. Het is géén probleem van enkel Ecuador, in het…

Ecuador: méér dan politiek

Zondag 15 oktober werd in Ecuador de jongste President ooit van het land verkozen: het wordt, zoals kon worden verwacht, Daniel Noboa, zoon van bananengigant Alvaro Noboa die zelf…

Laatste bijdrages

Hoe het arbeidsrecht mondiaal wordt uitgehold

165.000 werkende armen in België, zo leerden we enkele weken geleden. De helft van alle werklozen krijgt geen uitkering, zo staat vandaag in de krant. Het inkomen uit arbeid…

Tax the rich!

Ja, maar hoe ? Het debat is nu al enkele jaren aan de gang en zoals gebruikelijk is wanneer het over belastingen gaat, kan het nog wel even duren. Vooral…

Barnier spaart Macrons vrienden

Na de 7 vette jaren voor de rijken, enkele jaren “soberheid” voor iedereen. President Emmanuel Macron heeft zijn reputatie van “président des riches” teveel eer aangedaan: Eén procent werd…

 De Holocaust en het stilzwijgen van het Vaticaan

You May Also Like

×