Ongenadige olieoorlog

Washington zet Saoedi-Arabië onder zware druk om zijn olieproductie af te bouwen. De olieoorlog die de Saoedi’s onlangs ontketenden door hun productie bij sterk verminderde vraag fors op te drijven, deed de olieprijzen dermate dalen dat talrijke VS-maatschappijen in zware financiële moeilijkheden komen
Een vat olie kostte begin dit jaar rond 68 dollar. Nu schommelt die prijs rond 23 dollar. Bij 68 maken de schalie-ontginners een mooie winst, bij 23 zwaar verlies. VS-president had de lagere prijzen aanvankelijk wel toegejuicht. Maar de nood is hoog voor de VS-olieboeren. Vooral de schalieproducenten van Texas lijden, twee derde van hen vreest eerlang het faillissement.

‘Zwaarste crisis’

De oliesector maakt nu de oliesector zijn zwaarste crisis sinds een eeuw door, aldus de Financial Times. We gaan nog veel meer pompen, aldus Riad. Met 23 dollar maken ze daar nog altijd goed winst, de productie is er veel goedkoper dan in de VS, dus waarom zich inhouden. Er is nu zoveel olie en gas op de markt dat zelfs als de Saoedi’s en Rusland volledig de pompen stil leggen, er door de ingezakte vraag toch meer dan voldoende is.
VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de Saoedische kroonprins Mohamed Ben Salman aan de telefoon gevraagd rekening te houden met de ernst van de toestand.
De Saoedi’s voelen zich echter sterk tegenover hun VS-bondgenoot. De kroonprins heeft wel grote privébelangen in de VS, maar hij is er redelijk gerust in dat ze daar niet zullen aan raken. Trump en co (waaronder Israël) hebben hem immers nodig voor hun verdere plannen in de regio.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 408 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook