Ondertussen in Brexit-land

Stap 1: Bijeenkomst van de Britse regering op het buitenverblijf van premier Theresa May. Akkoord over de verdere Brexit onderhandelingen
Stap 2: Twee belangrijke ministers, Boris Johnson op Buitenlandse zaken en David Davies op het departement voor de uittreding uit de EU, nemen ontslag.
Stap 3: De regering keurt het witboek over de Brexit onderhandelingen goed
Stap 4: na een debat in het Lagerhuis moet premier Theresa May het witboek aanpassen
Stap 5: het plan wordt ingediend bij de Europese Commissie
Stap 6: ‘moeilijk’ zegt hoofdonderhandelaar Barnier in Brussel.
Want kijk:

  • Er is nog steeds geen afdoende oplossing gevonden voor het vermijden van een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Wat het Verenigd Koninkrijk voorstelt is dat het land in zekere zin de EU-regels blijft volgen tot eind … 2021. Maar hoe kan dat verzoend worden met het opbreken van de douane-unie en het handelsbeleid van de EU?
  • Het V.K. stelt ook voor, om voor rekening van de EU importheffingen te innen aan de buitengrens van het V.K. en voor de goederen die verder doorreizen naar het continent die bedragen ook door te storten aan Brussel.

Ja maar, zegt Brussel, wij kunnen de inning van onze middelen niet overlaten aan een land dat niet eens lid is van de EU.
Het V.K. wil opnieuw controle over zijn munt, zijn grenzen en zijn wetten. Wij hebben daar respect voor, zegt Brussel.
Maar de EU wil eveneens controle over zijn munt, zijn wetten en zijn grenzen. Daar moet het V.K. respect voor tonen.
Wordt vervolgd. Nog zevenenhalve maand te gaan.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 255 Times, 1 Visit today

Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers