9 September 2020

Ondanks corona, Fransen naar stembus

De Franse kiezers die zondag willen deelnemen aan de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen , krijgen de raad dat met de handschoen aan te pakken. Vooral rechts hoopt dat de corona-crisis niet teveel oudere kiezers van de stembus weghoudt, want daar vinden zowel Les Républicains (LR) als La République en Marche (LRM) van president Emmanuel Macron, hun trouwste kiezers.
LR hoopt zijn vele burgemeesters minstens te behouden en heeft de champagne al klaar staan om zijn wederopstanding te vieren. PS en communistische PCF willen zoveel mogelijk enkele lokale bolwerken verdedigen. La France insoumise verschuilt zich meestal in coalities of ‘lokale burgerlijsten’, soms tegen de zin van chef Mélenchon in.

Blikvangers

LRM is al niet erg hoopvol. Het is veelbetekenend dat van de 11 regeringsleden die kandidaat zijn, er slechts één is die dat als LRM doet, de anderen zijn meestal ‘divers droite’, centre droite of zoiets. Enkele plekken om in de gaten te houden:
– Premier Edouard Philippe, geen lid van LRM, is kandidaat in zijn stad LE HAVRE als divers droite. Volgens peilingen krijgt hij het moeilijk. Zijn lijst staat er op 42 %, de communist op 25%, het groene EELV op 16%, het uiterst-rechtse RN 10%. In een tweede ronde zou Philippe het lastig kunnen hebben om te winnen, en dan is zijn lot als premier wellicht bezegeld.

– In PARIJS gaat het vooral tussen drie kandidates: de socialistische burgemeester Ann Hidalgo, de rechtse Rachida Dati en Agnes Buzyn van LRM. Beslissend kan zijn wat de anderen na de eerste ronde doen, vooral EELV en de LRM-dissident Villani. Dati kreeg steun van ex-president Nicolas Sarkozy die Macron wel vooraf meldde dat hij naar Dati’s meeting ging. Sarkozy wil Macron, die hij adviseert, ontzien. We hengelen wel naar dezelfde kiezers, aldus de ‘adviseur’.

– BORDEAUX is een van de steden waar het groene EELV kans maakt om het te halen tegen de uitrredende rechtse burgemeester. Dit is de stad van ex-premier Alain Juppé die Macron steunt. In Bordeaux is er een lijst van uiterst-links rond Philippe Poutou, kandidaat-president in 2017 voor de uiterst-linkse NPA. Die lijst haalt in peilingen 12 %, meer dan de lijst van LRM.

– DENAIN, een oude industriestad bij de Belgische grens, wordt al een eeuw bestuurd door de socialisten. Die krijgen het zondag moeilijk tegen het uiterst-rechtse RN. In Denain leeft 43 % van de bevolking onder de armoededrempel; bij de -30 is dat zelfs 58.7 %.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 10 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×