Oetkin en Poetins denazificatie

In het neergedaalde vliegtuig waarin Jevgeny Prigozjin, grote baas van de privé-onderneming Wagner omkwam, zat ook Dmitry Oetkin. Het heeft belang daar even op te wijzen. Want Oetkin, grondlegger van Wagners militie, was een sleutelfiguur in de Russdische strijd om Oekraïne te denazificeren. Om Oekraïne van nazi’s te ontdoen.

Op een van de zeldzame foto’s van Oetkin, een selfie, merkt men een tattoo van een nazi-adelaar en een SS-kenteken. Voor zover geweten bedacht hij voor de militie de naam ‘Wagner’ – omdat Richard Wagner de favoriete componist was van Adolf Hitler. Volgens onderzoekers was hij gefascineerd door de geschiedenis van het “Derde Rijk”

Swastika’s

In de Wagner-militie zaten alleszins talrijke neo-nazi’s. Uit Uitpers van 30 mei 2022 (https://www.uitpers.be/wie-heeft-meest-nazis-aan-het-front/) :
‘Moskou zou in zijn ijver tot denazificatie overtuigender klinken als het neonazi’s in eigen rangen zou weren. Maar onder de huurlingen van de Wagner Groep zitten ook notoire neonazi’s. Dat is onder meer het geval voor de huurlingen die sinds 2014 in de Donbas meevechten, de zogenaamde ‘Roesitsj eenheid’ uit Sint-Petersburg die bestaat uit openlijke neonazi’s uit Sint-Petersburg. Die eenheid is berucht voor haar wreedheden, ze gaat er zelfs prat op.’

Een leider van Roesitsj,liet vorig jaar in Oekraïne een video opnemen waarin hij fier SS-symbolen droeg. Oetkin en zijn manschappen gingen dus met swastika’s de Oekraïense nazi’s te lijf. Diezelfde Oetkin heeft ondanks die sympathieën carrière kunnen maken in het Russische leger – met deelname als luitenant-kolonel aan de twee oorlogen in Tsjetsjenië. Vanaf 2014 ging hij vooral de Russische belangen verdedigen in o.m. Syrië en Afrika

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 98 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook