INTERNATIONALE POLITIEK

Oekraïne in Franse campagne

Image

De campagne voor de Franse presidentsverkiezingen is een spookcampagne. Veruit de meeste Fransen maken zich grote zorgen over de warme oorlog op het continent en over de voelbare weerslag op hun dagelijks leven. Ze hebben nu weinig oor naar voorstellen over onderwijs, transport enz. Energie en gezondheid, dat nog wel. Maar de Russische agressie tegen Oekraïne en de gevolgen ervan, beheersen de geesten.

Macron boven

De oorlog doorkruist de campagne, de enige die er wel bij vaart is uittredend president Emmanuel Macron. Hij kan als staatshoofd en huidig voorzitter van de EU het nieuws domineren zonder echt campagne te voeren. In de peilingen zit hij dan ook ver – met bijna 30 % – boven de concurrenten – dat zijn er 11.

Drie van die concurrenten hebben de weerbots van de oorlog. Marine Le Pen , van het uiterst-rechtse Rassemblement National (RN), kan niet ontkennen dat het Kremlin voor haar de rode loper uitrolde en dat haar partij de vorige campagne met Russisch krediet financierde. Haar uiterst-rechtse rivaaal, Eric Zemmour (la Reconquête) krijgt het met zijn vroegere lofzangen op Poetin nog lastiger, vooral omdat hij daar geen afstand van neemt. Le Pen scoort in de peilingen nog tussen 14,5 en 17 %, Zemmour daalt tot 13% of minder. Uiterst-rechts is er ook nog Nicolas Dupont-Aignan (1,5%).

Jean-Luc Mélenchon van La France insoumise (LFI) werd ook onder vuur genomen voor zijn verklaringen vóór de oorlog begon. Mélenchon had gewoon de Navo en co hard aangepakt voor het beleid dat 30 jaar lang werd gevoerd en blijft daarbij, terwijl hij Poetins agressie ondubbelzinnig veroordeelt. Mélenchon voert een zeer dynamische campagne. In Lyon was er een massa van bijna 15.000 voor zijn meeting tegen de oorlog. Hij roept links op “efficiënt” te stemmen, want hij is veruit de enige van links die kans maakt om de tweede ronde te halen. Hij stijgt in de peilingen, bij sommige tot 13 %.

In één peiling steekt hij zelfs Valérie Pécresse van de rechtse Les Réûblicains (LR) voorbij. Inzake Oekraïne leunt zij eerder aan bij Macron, wat haar dan weer van alle kanten verweten wordt. Intussen lopen steeds meer rechtse politici over naar Macron.

Achterblijvers

Maar de president krijgt ook overlopers van bij de PS. De kandidate van die partij, Anne Hidalgo, zit in zak en as, hooguit 3% in de peilingen. De groene kandidaat, Yannick Jadot, doet het niet veel beter. Met de oorlog lijken de bekommernissen over de klimaatwijzigingen wel verzwonden. De communist Fabien Rousel, rond 4% gepeild, blijft verbazen, de partij lijkt met diens campagne wel te herleven.

De twee trotskistische groepen, Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) en Lutte Ouvrière, hebben beide voldoende handtekeningen kunnen verzamelen om een kandidaat te hebben, dezelfde als vorige keer: Philippe Poutou, die veel volk op zijn meetings krijgt, en Nathalie Artaud.

Zoals vorige keer is ook Jean Lassalle kandidaat. Soms omschreven als de kandidaat van de plattelandsburgemeesters, altijd goed voor meer dan één percent.

Of veel Fransen op 10 april voor een van dit dozijn zullen kiezen nu er nauwelijks een campagne is? Daar geven de peilers geen antwoord op, wat meteen het gewicht van hun peilingen relativeert.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Franse Senaat blijft erg rechts

En ondemocratischer dan ooit De kiezers hebben zondag de helft van de Franse Senaat hernieuwd, 170 zetels. Rechts blijft erg dominant. Die kiezers zijn dan ook niet het volk,…

Print Friendly, PDF & Email

Waar Le Pen en het Rassemblement thuis zijn

Het uiterst-rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen zorgde voor de grootste verrassing van de recente Franse parlementsverkiezingen. Tegen alle, en boven de eigen, verwachtingen in, zitten er…

Print Friendly, PDF & Email

Macron en uiterst-rechts: een afglijder

Emmanuel Macron en zijn Ensemble zijn de grote verliezers van de Franse parlementsverkiezingen. En laten we er geen doekjes om winden, Marine Le Pen en het uiterst-rechtse Rassemblement National…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×