De Verchovna Rada, het Oekraïense parlement, heeft dinsdag de Oekraïense Orthodoxe kerk die banden met Moskou heeft, buiten de wet gesteld. De wet moet nog wel worden getekend door president Volodymyr Zelensky, maar diens stafchef verwelkomde de stemming. “Nu is er in Oekraïne geen Moskouse kerk meer”, zei Andriy Jermak.
De Orthodoxe kerk brak na de invasie van februari 2022 officieel met Moskou. Maar ze bleef volgens Kiev niettemin nauw verbonden met het patriarchaat in Moskou. Een deel van de Orthodoxe clerus richtte eerder al een autonome kerk op.
De wet verbiedt alle religieuze organisaties die banden hebben met Moskou, wat vooral slaat op de Orthodoxe kerk. 265 leden stemden voor. De Rada telt 450 zetels, maar 49 ervan zijn niet ingenomen door de Russische bezetting van een deel van het land. Die wet maakt dele uit van de “derussificatie” die na februari 2022 op volle gang kwam.
Na de annexatie van de Krim in 2014 had een deel van de Orthodoxe kerk zich losgemaakt van de officiële kerk. De afgescheiden tak werd in 2019 erkend door het patriarchaat in Istanboel. Maar een groot deel van de clerus en van de Orthodoxe gelovigen bleef trouw aan de kerk die tot 2022 met Moskou was verbonden en nadien relaties bleef onderhouden.
Het schisma leidde tot zware twisten ver eigen dom van kerkgebouwen en v an andere kerkelijke bezittingen. Met deze wet zou het best kunnen dat alle bezittingen van de Oekraïense Orthodoxe kerk onteigend worden.