Oekraïne aangevallen door hysterie

De Britse regering verschuift de aandacht van “Partygate” naar een duister Russisch complot: Moskou wil bevriende politici aan de macht brengen in Kiev. Twee maanden geleden had de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ook al een gelijkaardig Russisch complot ontdekt voor begin december. Maar het bleef stil. Washington heeft een ander Russisch complot ontdekt: Moskou zou een voorwendsel creëren om te kunnen aanvallen.

Bende van 5

Londen, en vooral de Britse dienst MI6, is erg bedrijvig in Oekraïne waar ze de hysterie aanblazen. De “onthulling” van Londen gaat over vijf Oekraïeners die nauwe banden hebben met Moskou. Het zal wel zijn: vier leven in Moskou in ballingschap en hebben dus uiteraard banden met Moskou. De 5e, gewezen parlementslid Jevgen Moerajev, vertelde aan The Observer dat hij uit Rusland is verbannen, en dat Rusland het geld van zijn vaders firma heeft geconfisqueerd.

Hysterie? Dat is alvast wat Duitse en Franse en andere Europese regeerders ervan denken. Troepenbewegingen in Rusland, ja, ze zijn daar wel op eigen grondgebied.

De chef van de Duitse marine, vice-admiraal Kai-Achim Schoenbach, is zaterdag moeten aftreden omdat hij tijdens een bijeenkomst in Delhi gepleit had voor meer respect voor de Russische president Vladimir Poetin. Volgens hem is Poetin helemaal niet van plan Oekraïne binnen te vallen. Wat Poetin echt wil is dat men hem en Rusland respectvol behandelt, en dat kost toch niets….Kiev was erg ontstemd over die uitspraak waarop het Duitse ministerie van Defensie zei dat dit niet haar stelling was. Waarop Schoenbach aftrad.

Grote twijfels

In Kiev hoort president Zelensky liever de oorlogstaal uit Washington, Londen en de Navo, die niet wordt gedeeld door veel Europeanen.

Vooral Parijs en Berlijn hebben sterke twijfels over een werkelijke Russische militaire dreiging tegen Oekraïne. Bij hun ministeries van Buitenlandse Zaken reageren ze ronduit perplex op de alarmkreten uit Washington en Londen. Ze vrezen zelfs dat Amerikanen en Britten erop uit zijn Rusland te provoceren om toch maar van een agressie te kunnen spreken. KIev is zeer boos op Duitsland omdat het weigert wapens te leveren, terwijl de Britten zopas anti-tankwapens aanvoerden.

De Duitsers en Fransen  hebben bovendien ook grote vragen bij het gezwaai met sancties, vooral omdat de Europeanen met de door Washington en Londen bepleite sancties in eigen vlees zullen snijden. Maar wat kan het de Amerikanse regeerders en olie- en gasboeren schelen dat delen van Europa tekort aan energie zouden hebben? Weinig. Integendeel, dan kunnen zij meer gas komen verkopen. Terwijl het in gebruik nemen van Nord Stream2 hun commerciële belangen schaadt. Wat een bizarre obsessie tegen die pijpleiding die klaar is voor gebruik.

Maar Poetin wil hoe dan ook, aldus Washington en Londen, beletten dat de Oekraïense democratie Rusland infecteert. Oekraïne als democratisch model? Daar gaat de volgende bijdrage over.

Zie ook:

 

Is er een uitweg voor de groeiende spanningen tussen de NAVO en Rusland?

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 585 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook