Oeganda, homohaat onder westerse invloed

Uit Oeganda komen hartverscheurende berichten. “Ik kan in de cel belanden omdat ik mijn partner zoen. Of omdat ik een kamer verhuur aan een homoseksuele persoon. Ik kan de doodstraf krijgen voor herhaalde homoseksuele handelingen. Ik kan 20 jaar opgesloten worden omdat ik deze oproep verstuur” aldus een oproep uit Oeganda na de ondertekening van een wet op het bestraffen van homoseksualiteit. In de oproep is er onder meer sprake van lesbische meisjes die door familieleden worden verkracht “om ze te genezen”.

Familie

De vele internationale reacties stijven de Oegandese autoriteiten in hun ijver “om de Afrikaanse familie te redden”. Want homoseksualiteit is een neokoloniaal complot om die familie te ondergraven, aldus de reactie. Homoseksualiteit als neokoloniaal wapen. De Russische ambassade in Kenia is het daar roerend mee eens.

In Kenia lopen er trouwens ook politici rond die de Oegandese wet willen kopiëren, net als in Ghana waar het voorstel ter goedkeuring voorligt. Een westerse samenzwering tegen de familie.

Nochtans zijn talrijke anti-homowetten in Afrika en Azië van westerse makelij. Zoals in India bij voorbeeld. Ook in Afrika, in Oeganda zelf waar de Britten in 1950 bij wet homoseksualiteit strafbaar stelden. Eerder al hadden missionarissen van alle christelijke slag de weg naar homohaat geëffend. Dat stond in veel landen haaks op een lange tolerante houding.

Europa

De jongste jaren is daar nog wat nefaste westerse invloed bovenop gekomen. De baanbrekers op dat vlak zijn de sinistere lieden van “Family Watch International” (FWI). Martin Ssempa, een priester en vrijwilliger van WFI, heeft in Oeganda erg aan de kar geduwd om de wet erdoor te krijgen? Nu het ook wet is geworden, heeft FWI Zich er van gedistantieerd, alsof het er nooit iets mee te maken had.

FWI maakt deel uit van het World Congress of Families, erg actief in Europa. Het heeft zeer nauwe banden met de uiterst-rechtse partijen in Italië, de Lega van Matteo Salvini en de Fratelli d’Italia van premier Giorgia Meloni. Ook de Hongaarse premier Viktor Orban werkt er nauw mee samen.
Zie ook:

Een orgie van homofobie

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 91 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook