Obstakels op Salvini's weg

Matteo Salvini en zijn Lega leken op weg naar de alleenheerschappij in Rome, in de peilingen bleven de percentages maar stijgen. Maar de vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken stuit in de laatste dagen van de campagne voor de EU-parlementsverkiezingen op enkele obstakels. Hij wil absoluut nog deze week zijn tweede ‘veiligheidswet’ doorduwen, maar onder druk van de regeringspartner Vijfsterrenbeweging (M5S) heeft president Matteralla die verdaagd, tot na de verkiezingen. De Lega heeft hoe dan ook al laten weten dat als zij eerste wordt, en dat is erg waarschijnlijk premier Conte plaats moet maken voor iemand van de Lega

Vieze partner

Salvini stond vorige zaterdag voor de Duomo van Milaan aan het hoofd van een elitair uiterst-rechts gezelschap. Hij als de leider van de zogenaamde souvereinisten, met onder meer het Franse RN en het Vlaams Belang. En de Oostenrijkse FPÖ als trotse regeringspartij. Maar vlak daarvoor dook plotseling die video op waarin FPÖ-leider Strache aan het konkelfoezen was met wat hij dacht een gezante van een Russische oligarch te zijn. Bleek eens te meer dat al die ‘souverenisten’ graag samenwerken met de Russische elite.
Dat en alom vijandige spandoeken en videobeelden die hem voor schut zetten, Salvini verloor er al enkele keren zijn koelbloedigheid bij. Zoals een video waarop twee meisjes elkaar op een selfie met de vice-premier kussen. Of de video waarop een vrouw hem zegt hoe het nu zit met de ‘terroni’, scheldnaam voor de Italianen uit het zuiden. Toen de Lega nog de Lega Nord was, voerde ze campagne tegen de ‘terroni’, nu zoekt Salvini hun stemmen.
Er zijn bovenop nog andere obstakels. Vijfsterren dwong Salvini in te stemmen met het ontslag van staatssecretaris Siri die smeergeld heeft gekregen van een zakenman die banden heeft met maffiagroepen. En er is de ruzie in de regerende coalitie over belastingen. Salvini wil zo snel mogelijk zijn flat tax doordrukken om zijn noordelijke basis van kleine en grote ondernemers een groot cadeau te doen. Maar dat betekent een groter deficit dat premier Conte dan wil dekken met hogere btw. Voor Salvini de schuld van de EU en haar deficitdrempel waar hij liefst vanaf wil. En dat kan alleen, vinden ze bij de Lega, door te regeren zonder M5S.

Rozenkrans

Met wie dan wel? Er waren peilingen die de Lega kortgeleden tot 36 % voorspelden (een jaar geleden 17%, de verkiezingen daarvoor – toen dat nog Lega Nord was – 4%). Met een versnipperd politiek veld en met het huidige kiesstelsel zou dat genoeg kunnen zijn voor een regering zonder Vijfsterren, wel met de neofascistische Fratelli d’Italia.
De Lega-leider wacht zondag af om te zien of de tijd rijp is voor een regeringscrisis en vervroegde verkiezingen. Hij bidt alsnog voor de zege: hij liet zich opvallend zien met een rozenkrans. Tot ontzetting van de paus die dat politiek misbruik van religieuze symbolen vindt. De kerk betreurt wel dat ze geen politiek relais meer heeft zoals ten tijde van de Democrazia Cristiana. Maar de Lega kan dat gat volgens het Vaticaan niet opvullen.

Familie

Salvini mikt al een tijd op de conservatieve katholieken, zoals bleek uit de recente grote internationale conferentie in Verona om “de Familie” (vader, moeder en de kinderen) te verdedigen. De huidige paus vindt in zijn ogen geen genade, die is tegen zijn harde migratiebeleid. Maar vorige pausen lust hij wel, Wojtyla en Ratzinger, stevige reactionaire kerkleiders.
Opvallend hoe uiterst-rechts zich meer en meer opwerpt als verdediger van de familie en op alle continenten de strijd aanbindt tegen abortusrecht, tegen vrouwenrechten, tegen homorechten. Van Alabama tot Verona.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 311 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook