Obama en het non-proliferatie-verdrag?

Het non-proliferatie-verdrag verdrag staat voor een totale en mondiale kernontwapening. Alle mooie woorden van Obama ten spijt, het moderniseringsprogramma van de VS druist rechtstreeks in tegen de geest van het akkoord.

De miljarden dollars die de Amerikaanse president extra gevraagd heeft voor onderhoud en modernisatie voor de komende jaren, zouden eigenlijk gebruikt moeten worden voor de ontmanteling van kernkoppen.

Het is wel duidelijk dat de Verenigde Staten wel bereid is om haar kernarsenaal te reduceren, maar zeker niet ten kostte van iets. Of zoals Obama het zelf verwoordde in Praag; “Vergis u niet, zolang deze wapens bestaan zal de Verenigde Staten een beveiligd en doeltreffend arsenaal behouden om de vijanden af te schrikken, en de defensie  van onze bondgenoten te verzekeren…”

Waarom zou je als grootmacht trouwens een gigantisch en duur kernwapen arsenaal onderhouden als je met een gereduceerde maar technologisch performantere  versie even doeltreffend kan zijn.

De concrete plannen en reeds vrijgemaakte budgetten voor de constructie van nieuwe productiefaciliteiten voor plutonium bestemd, duiden ook op het feit dat de VS toch minder nobele plannen heeft dan het propageert. Als je van plan bent om alle kernwapens af te schaffen, heb je toch geen plutonium nodig voor nieuwe kernwapens?

De terugtrekking  van de nucleaire wapens uit Europa is ook veel minder nobel dan het lijkt. Deze wapens zijn strategisch gezien  (einde van de bipolaire wereld) al lang overbodig. Verder werkte de VS actief  mee aan het faciliteren en legitiem maken van India en Pakistan als kernwapenstaten.Maar ondertussen slaagt  Amerika er wel in om het imago op te roepen van een land dat zich tenvolle en belangloos inzet voor een kernvrije wereld.

(Uitpers nr. 121, 11de jg., juni 2010)

Print Friendly, PDF & Email

Visited 175 Times, 1 Visit today