INTERNATIONALE POLITIEK

NYT liet zich (alweer) vangen

Image

De prestigieuze VS-krant New York Times (NYT) staat weer met rode kaken. De krant liet zich uit sensatiezucht vangen bij reportages over de jihadisten in Syrië. Nu, de krant maakt tenminste zelfkritiek.

Het was al sinds eind september duidelijk dat er iets niet klopte met de verhalen van binnenuit Daesh (IS). In Canada was de 25-jarige Shehroze Chaudhry opgepakt nadat duidelijk was geworden dat hij zich ten onrechte uitgaf als een overloper van Daesh, dat hij alles had gefantaseerd.

Hij had als Abou Huzayfa, zijn zogenaamd pseudo bij de jihadisten, sensationele verhalen gebracht over Daesh. De NYT scoorde met diens ijzingwekkende taferelen over onthoofdingen en andere “getuigenissen”.

Zelfkritiek

Chaudry’s “getuigenissen” waren het pronkstuk van een podcast “Caliphate” waarmee de NYT een opvallende stap in de multimedia zette. Er werd niet nagegaan of de man inderdaad binnen Daesh had gezeten, het klonk zo goed.

Journalisten van de NYT met ervaring van het Midden Oosten, hadden nochtans gewaarschuwd, maar de druk om te ‘scoren’ is toch zo groot. Zoals Peter Van Der Meersch bij DS ’s ochtends zei: “Aan het werk, scoren vandaag”.

De krant maakt dus zelfkritiek. Zoals ze ook deed nadat ze zolang de leugens over de “massavernietigingswapens” van Saddam Hoessein mee geloofwaardig had gemaakt. Intussen zijn er andere “vergissingen geweest”, zelfkritiek sluit niet uit dat het zich telkens weer herhaalt.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

 ‘Fuck de media, red de pers’

Voorwaar een merkwaardige boektitel. En wat is dan wel het verschil tussen pers en media ? Het jongste boek van de “geestelijke vader’ van bladen zoals ‘Joepie’ en ‘Dag Allemaal’”,…

Print Friendly, PDF & Email

Oorlogsmisdaden? Persvrijheid?

Hij had het zelf niet kunnen bedenken, Julian Assange. Precies op het ogenblik dat al onze media bulken van de beschuldigingen aan het adres van Rusland voor oorlogsmisdaden en…

Print Friendly, PDF & Email

De Morgen illustreert hoe media platform bieden aan militaristische visies

“Het Westen streefde altijd stabiliteit na, met een veilig Europa in een vredevolle wereld. De Russen hebben andere ambities: ze willen een invloedssfeer”, aldus Jonathan Holslag in De Morgen…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×