De laatste buizen zijn gelegd en aangesloten van de 1200 kilometer lange gaspijpleiding NordStream 2, onder de Baltische zee, van Rusland naar Duitsland. Nu is het wachten op nog wat papieren – vergunningen – om de kraan van deze omstreden pijpleiding open te draaien.
Aan beide zijden van de leiding is er opluchting. Moskou blijft er wel redelijk discreet bij; het wil niet de indruk wekken dat het een politieke overwinning is – al is het dat wel. Want tot begin deze zomer zag het er door felle tegenkanting uit Washington, nog altijd somber uit voor deze bijna afgewerkte pijplijn.
De zeer dratische VS-sancties tegen al wie er maar durfde aan meewerken, al was het nog maar broodjes voor de werklui, bedreigde het ganse project. Tot VS-president Joe Biden in juli de Duitse bondskanselier Angela Merkel een afscheidscadeau deed en de afwerking toestond. Hij stelde daarbij bepaalde voorwaarden om het eigen gezicht te redden en zijdelings een schijnbare garantie te geven aan de Oekraïense leiders.
Zelensky
Officieel heet het dat Oekraïne met NordStream 2 geen financieel verlies mag lijden omdat er door NordStream 2 minder gas via Oekraïne naar het westen gaat. Kiev en Warschau zeggen ook de vrezen dat West-Europa meer bloot zal staan aan politieke druk uit Moskou. Maar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky keek zowel bij zijn recente ontmoetingen met Biden als met Merkel heel erg sip, want geen van beide gaf hem veel hoop op tastbare steun in het conflict met Rusland.
Biden is minder dan zijn voorganger Donald Trump gebonden aan de Amerikaanse gasboeren voor wie Russisch aardgas een grote concurrent is. Trump gaf weinig om de Oekraïense en Poolse bezwaren tegen NordStream 2, hij wou in de eerste plaats meer gas uit de VS aan Europa verkopen.
Berlijn
In Duitsland zijn alleen de Groenen tegen de opening van NordStream 2 gekant, om zowel milieu- als politieke motieven. Maar de andere partijen, zeker CDU en SPD, vinden dat de kranen open moeten. Moskou rekent erop dat dit nog zal gebeuren eer er na de Duitse verkiezingen een nieuwe regering is gevormd, ook al is de kans klein dat de Groenen dit nog zouden kunnen tegenhouden.