Noord-Macedonië kiest “Europees”

Stevo Pendarovski, de kandidaat van de regerende Sociaaldemocraten en hun bondgenoten, heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen.  Hij haalt iets meer dan de helft van de 46 % kiezers die een stem uitbrachten. Voor de regering is dat een nieuwe stap naar aansluiting bij EU en Navo.
De verliezers zijn de Macedonische nationalisten van de VMRO-DPMNE. Zij worden gesteund door Moskou en zijn tegenstanders van aansluiting bij Navo en EU. Macedonië had vorig jaar zijn benaming veranderd van FYR Macedonië naar Noord-Macedonië, waardoor het Grieks veto tegen die lidmaatschappen wegviel.
De sociaaldemocraten hebben de steun van partijen van de etnisch Albanese minderheid, ca een  kwart van de bevolking. Bij die minderheid bestaat een stroming om de gebieden met Albanese meerderheid los te maken van Macedonië voor de vorming van een Groot-Albanië.
De grote zorg vóór de tweede ronde was dat de opkomst lager zou zijn dan 40 %, het percentage dat nodig is voor een geldige verkiezing. Bij de eerste ronde lag die op 41 %.
Een vroegere premier van Noord-Mac edonië, Nikola Gruevski van de VMRO-DPMNE, is vorig jaar naar Boedapest gevlucht na in zijn land te zijn veroordeeld wegens corruptie.