Nobelprijs voor VN atoomagentschap is verkeerd signaal

“Voor Moeder Aarde” is geschokt met de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Het IAEA zijn promotionele taak voor de verspreiding van civiele nucleaire technologie, en anderzijds de controlerende taak om de proliferatie van kernwapens tegen te gaan, hebben in 50 jaar praktijk reeds meermaals bewezen dat dit dubbel mandaat onverzoenbaar is.

“Het agentschap moet zich houden aan zijn controlerende taak. Het verspreiden van civiele nucleaire technologie naar landen zoals Israël, India, Noord-Korea, Pakistan en Iran hebben bewezen dat  de stap naar militaire programma’s makkelijk te overbruggen is. Het is daarom
onbegrijpelijk dat het Nobelprijskomitee hier blind voor bleef” aldus Pol D’Huyvetter, woordvoerder van Voor Moeder Aarde.

Anderzijds blijft kernenergie een erg controversiële technologie met het onopgelost probleem van kernafval, een groeiende dreiging van terroristische aanslagen met civiel nucleair materiaal of zelfs op kerncentrales. Tenslotte zijn er nog steeds ernstige problemen met
reactorveiligheid waarvan we twintig jaar geleden een voorlopig hoogtepunt meemaakten met de kernramp van Tsjernobyl.

De Nobelprijs voor Mohammed El Baradei kan de milieuvereniging nog enigszins begrijpen, gezien de moedige rol van El Baradei in de heikele dossiers van Irak en Iran. “El Baradei zijn herhaalde oproepen voor een wereldwijd verbod op kernwapens, waarbij hij het ook niet naliet om het gebruik van twee maten en gewichten door de officiële kernmachten te veroordelen konden we zeker waarderen” aldus Pol D’Huyvetter, “maar door zijn leiding over het IAEA participeert  El Baradei actief aan de schizofrene politiek van dit VN agentschap, waardoor hij zeker niet deze prijs verdiende”. Voor Moeder Aarde hoopt dat deze controversiële prijsuitreiking zal bijdragen aan een debat over de nodige hervorming van het IAEA.

Voor Moeder Aarde vzw,
lid van Friends of the Earth International
K. Maria Hendrikaplein 5
9000 Gent – Belgium
Tel       +32-9-242 87 04
Skype “poltanner”
GSM +32 495 28 02 59
Fax      +32-9-242 87 51
pol@moederaarde.be
www.moederaarde.be

(Uitpers, nr. 69, 7de jg., november 2005)

Visited 167 Times, 1 Visit today