INTERNATIONALE POLITIEK

Nobelprijs voor de vrede gaat naar het Wereldvoedselprogramma

Image
De Nobelprijs medaille van Rigoberta Menchú uit 2011 (foto: ProtoplasmaKid / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 4.0)

Dit jaar gaat de Nobelprijs voor de Vrede naar het Wereldvoedselprogramma (WVP) van de VN. Een keuze die moet onderstrepen dat er nood is aan mondiale solidariteit.

Het Nobelprijscomité geeft met de beslissing om de prijs uit te reiken aan het Wereldvoedselprogramma een duidelijke politieke boodschap mee: de mensheid moet de huidige mondiale gezondheidscrisis met al zijn rampzalige gevolgen gezamenlijk aanpakken. In september waarschuwde het WVP nog voor het snel stijgend aantal mensen in voedselonzekerheid als gevolg van geweld en de COVID-19-crisis. Voor het uitbreken van de Coronapandemie was er sprake van 135 miljoen mensen in acute voedselonveiligheid. De schatting is dat tegen eind dit jaar dat aantal zal verdubbelen. Daar zit de stijgende armoede voor tussen. De Wereldbank voorspelt dat de extreme armoede voor het eerst weer zal stijgen sinds de jaren ’90. Er dreigt nu ook een hongerpandemie. Vorige maand zei WVP-directeur David Beasley dat er wereldwijd 2.000 miljardairs zijn met een collectief vermogen van 8 biljoen dollar (8.000.000.000.000), terwijl het WVP ‘maar’ 4,5 miljard dollar nodig heeft op jaarbasis om te verhinderen dat 30 miljoen mensen zullen sterven.

De voorzitster van het Noorse Nobelprijscomité, Berit Reiss-Andersen, zei dat deze toekenning een oproep is aan de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat het VN-agentschap over voldoende middelen beschikt zodat mensen niet van honger hoeven te sterven. We willen “de ogen van de wereld richten op de miljoenen mensen die honger lijden of dreigen te leiden”. Ze zei ook dat honger gebruikt wordt als “een wapen in conflict”. Dat is onder meer het geval in Jemen waar volgens het WVP 20 miljoen mensen in crisis leven en nog eens 3 miljoen mensen dreigen te sterven aan het coronavirus.

Het Nobelprijscomité gaf impliciet ook een duidelijke politieke boodschap mee: er is nood aan ‘multilateralisme’ nu er een ongeziene wereldcrisis heerst. Het WVP is een instelling van de Verenigde Naties die dit jaar 75 jaar bestaat en werd opgericht als politiek platform om de wereld te “bevrijden van de gesel van de oorlog”. Met de prijs lijkt het Nobelprijscomité dan ook het belang van de Verenigde Naties te onderstrepen waarvan het functioneren steeds meer onder druk komt te staan als gevolg van de belangenpolitiek van grootmachten. De prijs lijkt dan ook een reactie op de ‘America first’-politiek van president Trump met zijn militaristische en sociaalecologische destructieve politiek die ook door andere autocraten wordt gevoerd. Het is verontrustend dat ze in toenemende mate het mondiale politieke toneel zijn gaan beheersen. Het WVP staat symbool voor de afkeer daarvan.

Relevant

En wat nu? De coup van Trump en de superrijken

Wie Dominique Willaert volgt op facebook weet dat hij al enkele jaren bezig is met de Verenigde Staten en al enkele jaren meer met uiterst rechts. Over dat laatste…

“No Kings”

Met honderdduizenden waren ze, gisteren, volgens sommigen miljoenen. Minder dan zes maanden na het aantreden van Donald Trump als 47ste President van de Verenigde Staten komt het protest goed…

Israëlische aanval op Iran is geen ‘verdediging’ maar agressie

Hoewel de Israëlische aanval op Iraanse nucleaire installaties, de luchtafweer en toplui van het Iraanse regime een duidelijke inbreuk vormt op het internationaal recht, met potentieel zware repercussies voor…

Laatste bijdrages

Links in Europa (1). Verzwonden in Midden-Europa

Europa, van de Atlantische Oceaan tot de Oeral zijn de uiterst-rechtse families in opmars. Rechtse families steken een handje toe. En links, dat dit zou moeten stoppen, kijkt ernaar…

Multilateralisme voor vrede

President Trump stapte na één dag op tijdens de G7 top in Canada. Wegens de spanning in de oorlog tegen Iran zo werd gezegd. Het kan net zo goed…

Hoe ‘gewoon’ rechts bedje spreidt voor extreemrechts

EVP en co medeplichtig aan afbraak democratie De Duitse kanselier Friedrich Merz (CDU-EVP) vindt dus dat Israël voor “ons” de vuile klus klaart in Iran. Europees uiterst-rechts vindt ook…

La vie a-t-elle une valeur?

You May Also Like

×