No Dolce Vita 1959-1979

Simonetta Grgeggio – “Dolce Vita 1959-1979″. Stock, 416 blz. 21.50 €.

Om het Italië van Silvio Berlusconi te begrijpen, is enige kennis vereist van de voorgeschiedenis. Een voorgeschiedenis waarvan Berlusconi onder meer als lid van de samenzweerdersloge P2 ook al deel van uitmaakte. Dankzij de in Frankrijk wonende en in het Frans schrijvende Italiaanse schrijfster Simonetta Greggio kunnen we dat nu aan de hand van een roman, “Dolce Vita 1959-1979”.

Dolce Vita verwijst naar de film van Federico Fellini van 1959, een schets van het (lege) leven van onbezorgde feesten en sensualiteit, een tijd waarin Italië voor een grootse toekomst leek te staan. Die indruk leefde lang voort, de mysterieuze moord in 1962 op energiebaas Enrico Mattei zou pas later de nodige aandacht krijgen Francesco Rossi maakte daar een indrukwekkende film over. Het was de aanslag van december 1969 op de Piazza Fontana in Milaan (18 doden) die het begin inluidde van de “strategie van de spanning”, van de “loden jaren”, met de aanslag van augustus 1980 op het station van Bologna, 85 doden, als climax. De keuze voor 1979: de ontvoering van en moord op de christendemocratische leider Aldo Moro. Geen van deze zaken is totnogtoe opgehelderd!

Greggio vertelt de periode 1959-1979 aan de hand van een roman. Op het mooie eiland Ischia biecht prins Malo bij een priester over de intriges waaraan hij heeft deelgenomen. Tussendoor komen mode, muziek, film enzovoort Greggio’s fresco decoreren, maar de essentie is het verhaal over de verkrachting van de democratische instellingen, de intriges, samenzweringen en aanslagen om Italië een autoritaire richting in te sturen.

Een autoritair bewind, dat was de hoofdbedoeling van de in 1981 ontdekte loge P2 waarin generaals, chefs van de geheime diensten, bankiers en zakenlui – onder wie Berlusconi – samen zaten om onder meer de opmars van links te breken en een “sterk gezag” te installeren. Berlusconi heeft via die Loge een erg bruikbaar netwerk van contacten opgebouwd. Hij is een verlengstuk van de samenzweringen die Greggio via prins Malo beschrijft.

Greggio voert talrijke feiten aan, met bronvermelding, waarbij telkens de bedenking te maken is waarom dat allemaal zonder veel gevolg bleef. Veel van die medeplichtigen zitten nog altijd in machtsposities en het Vaticaan, eveneens betrokken bij de intriges, houdt alles achter gesloten deuren. Het boek brengt in een mengeling van historische feiten en fictie een spannend en vooral leerrijk relaas.

(Uitpers nr. 127, 12de jg., januari 2011)

U kunt dit boek via de link hieronder rechtstreeks bestellen bij:

en wie via Uitpers bestelt, helpt Uitpers!

De link:

http://www.groenewaterman.be/anne/index.dll?webpage=index.htm&inpartcode=1022151&refsource=uitpers

Print Friendly, PDF & Email
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.