INTERNATIONALE POLITIEK

Nixon loog, Trump ook

Image

VS-president Richard Nixon legde Hanoi onder een bommentapijt, hij voerde in Vietnam een chemische oorlog die nog sporen nalaat, hij deed de Democraten bespioneren in het Watergate gebouw. Maar dat was allemaal geen reden om te moeten opstappen. Wel het feit dat hij had gelogen, dat hij geprobeerd had zijn zonden te verdoezelen, werd hem in 1974 fataal. Donald Trump kan van veel beschuldigd worden, maar dat is allemaal geen reden tot ontslag. Wat hem wel de das zou kunnen omdoen (onwaarschijnlijk): dat hij geprobeerd heeft “pekelzonden” te verbergen. Trump liegt constant, maar  deze leugen is een bewijs van slecht geweten.
Nu de impeachment procedure is ingezet, wordt Watergate weer bovengebracht.  Het bespioneren van zijn Democratische rivalen, werd Nixon niet zo zwaar aangerekend. Maar dat hij probeerde de afluisteropdrachten verborgen te houden, werd wel zeer kwalijk genomen.  Dat bewees dat hij “”schuldig geweten” had, dat hij goed en wel beseft had dat hij zich misdragen had.
Trump gaat meestal prat op wat zijn tegenstanders misdragingen vinden. Hulp vragen aan Oekraïne om Joe Biden onderuit te halen, wat is daar mis mee. Hij vraagt het dan ook maar prompt  aan China. Maar nu blijkt dat hij dat verzoek aan Kiev heeft willen verdonkermanen, ligt de zaak anders. Waarom dat onder de mat willen vegen, dat wijst er toch op dat hij bewust was dat hij iets ontoelaatbaar had gedaan?

Versleuteld

Volgens de ‘klokkenluider’ was het gesprek tussen Trump en zijn Oekraïense collega Zelensky op een aparte server voor versleuteld materiaal opgeslagen, dus niet op de gewone plaats waar dit soort informatie wordt bijgehouden en  toegankelijk is voor een selecte groep. Alleen zeer gevoelige informatie in verband met internationale veiligheid, gaan naar die geheime server. En dat was in het gesprek Trump-Zelensky niet het geval.  Dus: Trump wist dat hij naast zijn belastingaangifte en andere dingen, hier iets te verbergen had. De president liegt. Nixon kon zich alles permitteren, maar zich laten betrappen op een slecht geweten, werd hem fataal.
De Democraten moeten er wel aan denken dat een afzetting van Trump, wat erg onwaarschijnlijk blijft, zou betekenen dat de sinistere kwezel Mike Pence president wordt. In het geval van Nixon was diens sinistere vice-president Spiro Agnew wegens een corruptieschandaal al eerder  moeten aftreden.  Zodat Senaatsvoorzitter Gerald Ford onverwachts president werd. Agnew schreef later dat Nixon dreigde hem te laten vermoorden als hij niet aftrad.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Miljardensteun aan Oekraïne voor bodemloze oorlogsput

Er kwam veel politiek gesjacher aan te pas, maar uiteindelijk kreeg het Witte Huis zijn miljardensteunpakket voor Oekraïne, Israël en Taiwan gestemd in het Congres. Voor Oekraïne is er…

Print Friendly, PDF & Email

Over veto’s in de VN-Veiligheidsraad, Israël, Iran en hypocrisie

Na een lange sessie in de VN-Veiligheidsraad haalde de VS afgelopen donderdag nog maar eens zijn vetorecht boven om Israël te plezieren, deze keer om een volwaardig lidmaatschap van…

Print Friendly, PDF & Email

Midden-Oosten draagt escalerende gevolgen van Gaza-oorlog

Het aanhoudende Israëlisch geweld tegen Gaza zorgt voor heel wat militaire en economische ‘nevenschade’ met groeiend gevaar op escalatie. Op de acties van de Ansar Allah-rebellen (bekend als de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×