INTERNATIONALE POLITIEK

Nieuwe VS-kernkop onrustwekkende ontwikkeling

> Brussel, 3 maart 2007 – Friends of the Earth is sterk geschokt door de aankondiging voor de ontwikkeling van een nieuwe Amerikaanse kernkop. De milieuvereniging vraagt aan de Belgische regering om deze nieuwe onrustwekkende ontwikkeling scherp te veroordelen en stappen te ondernemen om het tij te keren. België moet zijn stem in de VN Veiligheidsraad en de NAVO gebruiken en deze crisissituatie aangrijpen om de resoluties van de Kamer en Senaat uit te voeren. Sinds 2005 vragen deze resoluties de terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Europa in het kader van een evenwichtige benadering van het nucleair non-proliferatieverdrag (NPT).

De aankondiging van de regering Bush om een nieuwe kernkop te ontwikkelen ondergraaft alle internationale inspanningen om de verspreiding van kernwapens een halt toe te roepen.

“We zien opnieuw dat de stille diplomatie van Minister van de Buitenlandse Zaken Karel De Gucht niet werkt. De aankondiging vandaag is de druppel die de emmer doet overlopen en het verkeerde signaal geeft aan Iran, Noord-Korea en een reeks andere landen met nucleaire ambities. België mag niet langer de andere kant uitkijken. Ons land moet vandaag een lans breken en stoppen met de medeplichtigheid aan het Amerikaans buitenlands beleid rond het NPT” aldus Pol D’Huyvetter, woordvoerder van Friends of the Earth..

Met het einde van de Koude Oorlog werden de Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel militair nutteloos. De kernwapens staan vandaag in België enkel om de nucleaire  samenwerking tussen de VS en België te onderstrepen. Het opzeggen van het bilateraal akkoord dat de opslag van 20 Amerikaanse kernwapens toestaat op ons grondgebied zou volgens Friends of the Earth het juiste politiek signaal geven.

(Uitpers, nr 85, 8ste jg. , april 2007)


Friends of the Earth, afdeling Vlaanderen en Brussel, is lid van Friends of the Earth International, ‘s wereld grootste milieufederatie met 5000 lokale groepen en anderhalf miljoen leden. Friends of the Earth heeft nationale afdelingen in 72 landen.

Resolutie Kamer 13 mei 2005
http://www.motherearth.org/news/news_nl.php?art=Lit7b
Resolutie Senaat 21 april 2005
http://www.motherearth.org/news/news_nl.php?art=xuyXE2


Friends of the Earth
Vlaanderen & Brussel
K. Maria Hendrikaplein 5
9000 Gent – Belgium
Tel       +32-9-242 87 04
Skype “poltanner”
GSM +32 495 28 02 59
Fax      +32-9-242 87 51
pol@moederaarde.be
www.moederaarde.be

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email

Macron, de gok na de schok

Links samen in Nouveau Front Populaire Is Emmanuel Macron, president van Frankrijk, zodanig geschrokken van een algemeen voorspelde uitslag, dat hij van de schok een enorme gok waagt? In…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×