9 September 2020

Nieuwe verkiezingen in Bolivië: maakt MAS een kans?

Voor wie beweerde dat er in oktober-november 2019 een ‘volksopstand’ plaats greep in Bolivië en geen staatsgreep, moet het een harde noot om kraken zijn: voor de nieuwe verkiezingen die zijn uitgeschreven voor 3 mei 2020 staat MAS nog steeds vooraan in de opiniepeilingen! Het ‘volk’ dat in opstand kwam, was dus niet het kiespubliek van Evo Morales, maar een rechterzijde die uitwas op revanche.
Inmiddels zijn de kandidaten voor de nieuwe presidentsverkiezingen bekend. Terwijl de linkerzijde verenigd naar de stembus trekt, is de rechterzijde verdeeld over zeven verschillende kandidaten. De interimpresident, Janine Anez, is zelf kandidaat en dat valt verre van goed bij diegenen die haar aan de macht hebben gebracht. Hierdoor is het niet uitgesloten dat de kandidaat van MAS, Luis Arce, het presidentschap binnen haalt.
Er valt nog een lange weg te gaan, en het is zeer waarschijnlikjk dat de de facto regering alles uit de kast zal halen om het MAS bijzonder moeilijk, zoniet onmogelijk te maken een efficiënte campagne te voeren. Nog dagelijks worden mensen gearresteerd en beschuldigd van ‘terrorisme’ en ‘opruiing’.
En ondertussen gaat de regering ook verder met het fundamenteel veranderen van de buitenlandse betrekkingen van Bolivië, gedaan met ALBA en UNASUR, relaties met Israël, erkenning van ‘interimpresident’ Guaidó in Venezuela, het weer binnen halen van USAID …

Print Friendly, PDF & Email
Visited 7 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

Meer ..

×